Početna Novosti 21315 pregleda

Krah na njemačkom tržištu: Električni auti su u opasnosti

FOTO: Canva

Njemačko tržište automobila zabilježilo je "tmuran studeni": U usporedbi s prethodnom godinom, registracije novih automobila pale su za gotovo 6 posto, no pad je još više drastičan ako pogledamo prodaju električnih automobila. "Smanjena potražnja" za električnim automobilima o kojoj pričaju svi proizvođači jasno se osjeti u Njemačkoj gdje je prodaja električnih auta pala za gotovo 25 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Veliki je to udarac za  planove o elektrifikaciji koji predviđaju stalni i oštri rast prodaje električnih auta do 2035 godine. Sada ispada da je takav rast vrlo neizvjestan, i da će sada, kada su skoro svi koji su htjeli i mogli kupiti električne aute, njih i kupili, biti vrlo teško nagovoriti preostalu većinu da se i ona odluči za automobil na struju. Ipak, unatoč padu, električni automobili još uvijek su ispred dizelskih vozila kada su u pitanju nove registracije. 

ISTRAŽIVANJE Električni auti su mnogo manje pouzdani od benzinaca i dizelaša

U studenom 2023. u Njemačkoj je registrirano ukupno 245.701 novih automobila, što je oko 6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, no premašene su registracijske brojke iz prethodnog mjeseca kada je prodano 218.959 automobila.Sveukupno, u prvih jedanaest mjeseci ove godine registrirano je oko 11 posto ukupno više automobila nego u istom razdoblju prošle godine.

ANALIZA Tesla nije blizu: Tko ima najviše električnih modela na svijetu

Glavni razlog ovog malog kolapsa njemačkog tržišta električnih auta koji traje od rujna je bio istek subvencije za električne automobile  za tvrtke krajem kolovoza. Zbog toga je i u studenom 2023. godine novoregistrirano samo 45.000 električnih automobila. To je gotovo za četvrtinu manje nego u istom mjesecu prošle godine.

UPITNA ELEKTRIFIKACIJA Šef Stellantisa: Spremni smo na zaokret s električnim autima

Udio električnih vozila u ukupnom broju novih registracija u studenom je iznosio solidnih 18 posto, što je više od udjela dizelaša. Prosječna CO2 emisija svih registriranih auta u studenom iznosila je 111,2 g/km, što je niže nego u listopadu,  međutim, čak 15,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine zbog pada prodaje električnih vozila.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, VW je neprikosnoveni lider na ljestvici najpopularnijih proizvođača automobila s 19,2 posto svih novih registracija. Mercedes, BMW i Audi slijede ga na priličnoj udaljenosti.

Ako pogledamo ukupan broj vozila registriranih u Njemačkoj na kraju 2022. (48,5 milijuna), udio alternativnih pogona još uvijek je skoro zanemariv i iznosi malo više od 2 posto za baterijske električne aute, odnosno manje od 4 posto ako tome pribrojimo i plug-in hibride. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.