Početna Novosti 4213 pregleda

Kraj ukrajinske legende: Zaporožec otišao u povijest

FOTO: ZAZ

Analiza ukrajinskog tržišta novih automobila na kraju siječnja dovela je do povijesnoga podatka: Prvi put nije prodan nijedan automobil domaće tvrtke ZAZ

Author: ZAZ foto: ZAZ

Tvrtka ZAZ (Zaporoški automobilski zavod) proslavila se legendarnim 'zaporošcem'. Povijest ZAZ-a počela je 1863. godine kada je pruski useljenik Abraham J. Koop otvorio četiri male radionice za proizvodnju poljoprivrednih strojeva i opreme. Nakon Oktobarske revolucije Koopova imovina postala je plijen komunističkih vlasti, a njegove radionice nacionalizirane su i preimenovane u 'Kommunar'. Tvrtka s novim imenom je do 1952. godine napravila  gotovo 130.000 kombajna na bazi američkoga Caterpillara.

Author: ZAZ foto: ZAZ

Početkom pedesetih godina sovjetske vlasti odlučile su da će tvrtka Kommunar iz Zaporožja proizvoditi 'socjalistički narodni auto'. Preimenovana je 1961. godine u 'Zaporoški automobilski zavod' (ZAZ), paralelno s početkom proizvodnje legendarnoga "zaporošca", modela  ZAZ-965, koji je bio vrlo sličan Fiatu 600.

Author: ZAZ foto: ZAZ

Pet godina poslije (1966.) stigao je moderniji ZAZ-966, dizajniran po uzoru na NSU Prinz, a proizvodnja modela ZAZ-968M počela je 1979. godine. Od 1961. do 1994. godine tvrtka iz Zaporožja proizvela je 3,4 milijuna "zaporožaca" sa zrakom hlađenim motorima smještenima straga.

Author: ZAZ foto: ZAZ

Netom prije raspada SSSR-a (1987.) ZAZ je počeo proizvodnju modela ZAZ-1102, poznatijega kao Tavria, koji je imao tekućinom hlađeni motor smješten sprijeda. U postsovjetskoj eri tvrtka je proizvodila automobile po licenci partnera: Daewoo, Chevrolet i Chery, pa čak i rijetku Ladu Samaru Tarzan.

Author: ZAZ foto: ZAZ

Zbog financijskih i organizacijskih problema proizvodnja je postupno padala, da bi 2014. godine s proizvodne trake sišlo samo 3500 automobila. Konačno u prosincu 2017. godine prestalo je sklapanje najnovijih modela u ZAZ-ovim pogonima (Lanos, Sens, Chance, Vida), koji su nastali kao derivati Daewoo modela Lanos i Aveo.

Author: ZAZ foto: ZAZ

Prošle godine počeo je stečajni postupak, a trgovci su rasprodavali zalihe. U siječnju ove godine prvi put se dogodilo da nije prodano nijedno vozilo ZAZ, što je analitičare dovelo do zaključka da su sve zalihe iscrpljene, a ZAZ je definitivno otišao u povijest.

Author: ZAZ foto: ZAZ

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.