Početna Novosti 24561 pregleda

Najnekvalitetniji auto na svijetu gubi 69 % vrijednosti nakon dva mjeseca!

FOTO: Fisker

Prije malo više od dva mjeseca iz Edmundsa su vozilo platili 69.012 dolara. Prošli tjedan, nakon što je automobil prešao ukupno 6791 km, Carmax je procijenio da vozilo vrijedi samo 21.000 dolara

Poplava loših vijesti o Fiskeru ne prestaje. Njihov model Ocean našao se u "oceanu problema" nakon što je neslužbeno "proglašen najnekvalitetnijim autom na svijetu". Tehnički problemi s prodanim automobilima su ogromni, tvrtka je izgubila 99,9 posto vrijednosti, a bankrot se čini neizbježnim. 

Koliko je Ocean na lošem glasu potvrđuje i najnoviji primjer o strelovitom gubitku vrijednosti nakon kupnje. Zbog sumnje na veliki gubitak vrijednosti Edmunds, koji je u siječnju kupio Fisker Ocean Extreme za svoju maraton test flotu, odlučio je provjeriti koliko realno vrijedi njihov novi električni auto na tržištu. 

Author: Fisker foto: Fisker

Prije malo više od dva mjeseca iz Edmundsa su vozilo platili 69.012 dolara. Prošli tjedan, nakon što je automobil prešao ukupno 6791 km, Carmax je procijenio da vozilo vrijedi samo 21.000 dolara, izvijestio je Edmunds. To je nevjerojatan gubitak od 69,6 posto vrijednosti vozila u samo dva mjeseca.

Iako skupi električni automobili relativno brzo gube svoju vrijednost,  gotovo 70 posto gubitka vrijednosti vozila u tako kratkom vremenu je blago rečeno, alarmantno. Većina ovakvih vozila izgubi oko 20 do 30 posto svoje vrijednosti u prvoj godini vlasništva.

Gubitak vrijednosti Oceana svodi se na niz čimbenika, no najveći je vjerojatno Fiskerova odluka da snizi cijenu novih primjeraka Oceana za gotovo 40 posto što je razbjesnilo postojeće vlasnike i srozalo cijenu njihovih automobila. 

FISKER OCEAN Najnekvalitetniji auto na svijetu pojeftinio 39 posto. Kupci bijesni

Čak i nakon drastičnog smanjenja cijena, proizvođač automobila se bori da prda koji primjerak. Stručnjaci ne savjetuju da se kupuju ovi automobili, pa i iz Edmundsa naglašavaju: "Ne kupujte novi Fisker Ocean u vrijeme dok su oštre kritike i mnoga izvješća o tehničkim problemima narušili imidž ovog električnog vozila".

Author: Fisker foto: Fisker

U posljednjih nekoliko mjeseci je navodno čak 40.000 rezervacija i tisuće narudžbi za ovaj električni SUV otkazano. To također stavlja proizvođača automobila u teške financijske probleme. Pregovori o spašavanju u suradnji s Nissanom navodno su nedavno propali i čini se da je (još jedan) bankrot Fiskera neizbježan. 

FISKER OCEAN Katastrofalni problemi: Je li ovo najnekvaliteniji auto na svijetu?

Sve je pokrenuto nakon što su prvi kupci preuzeli svoje automobile te krenuli s nevjerojatnim kritikama. U samo nekoliko mjeseci kupci Fisker Oceana SUV-a prijavili su više stotina incidenata s gubitkom snage pogona, iznenadnim gubitkom snage kočnica, problematičnim ključevima zbog kojih su se našli zarobljeni u vozilu ili nisu mogli ući u njega, senzorima na sjedalima koji ne detektiraju prisutnost vozača, pražnjenjem akumulatora preko noći, a nekima se čak dogodilo da im se "prednja hauba" otvorila tijekom vožnje velikim brzinama. Iako se radi samo o tristotinjak vlasnika koji su prijavili probleme, taj broj je prilično velik u odnosu na manje od 5000 Oceana koji su do sada prodani u SAD-u. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.