Početna Novosti 1369 pregleda

Nikola protiv Tesle: Kamionom na vodik žele zavladati Europom

NIkola Tre

Nikola Tre bit će 'prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu, s nultom emisijom štetnih plinova', izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena još nije poznata

NIkola Tre | Author: Nikola foto: Nikola

Američki proizvođač električnih kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svog tegljača na vodikov pogon, koji će biti namijenjen europskim kupcima, pišu u srijedu američki mediji. Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će 'prvi europski kamion za komercijalnu upotrebu, s nultom emisijom', izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata. Tegljač će imati 'rezervne kočnice, rezervni upravljački sustav, rezervne 800Vdc baterije i rezervnu 120 Kw vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5', dodao je Milton. Navedenim procesom duplikacije vitalnih komponenti sustava povećava se pouzdanost i performanse vozila. „Autonomija razine 5”, pak, odnosi se na razinu autonomije u samoupravljajućim vozilima koja podrazumijevaju vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uvjetima.

NIkola Tre | Author: Nikola foto: Nikola

Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014. godine, također je izvijestila kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodna tržišta, uključujući Aziju i Australiju. Na internetskoj stranici s rezervacijama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti 'dostupan u Europi, Aziji i Australiji'. Početak europskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. godine. Kompanija je trenutno u 'fazama preliminarnog planiranja' odluke o lokaciji europskog proizvodnog pogona. Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv svog suparnika Tesla Company početkom ove godine, tvrdeći da je taj proizvođač električnih automobila prekršio njegove dizajnerske patente.

NIkola Tre | Author: Nikola foto: Nikola

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.