Početna Novosti 1092 pregleda

Novi automobili su preveliki za europske gradove

FOTO: Michael Evers/DPA/PIXSELL

Među 100 najpopularnijih automobila u Europi 52 su preširoka za tipično parkirno mjesto na u velikim gradovima kao što su London, Pariz i Rim.

Otprilike polovica svih novih automobila preširoka je za tipično parkirno mjesto u europskim gradovima, prema novoj studiji, dok se poziva da se preokrene trend SUV-ova i većih vozila.

Prema kampanji Transport & Environment, prosječni novi automobil svake dvije godine postaje širi za 1 cm, a tipična širina automobila sada iznosi 180,3 cm, što je porast u odnosu na 177,8 cm iz 2018. godine. 

Author: Jan Woitas/DPA/PIXSELL foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Grupa iza ove kampanje tvrdi da su među 100 najpopularnijih automobila u Europi 52 preširoka za tipično parkirno mjesto na ulici od 180 cm u velikim gradovima kao što su London, Pariz i Rim.

Također se kaže da sve veći broj velikih SUV vozila "ostavlja premalo prostora za ulazak i izlazak putnika iz vozila".

ISTRAŽIVANJE SUV-ovi i Pick-up auti su mnogo opasniji za pješake

"Automobili su desetljećima postajali sve širi i taj će se trend nastaviti sve dok ne postavimo strožu granicu. Trenutačno zakon dopušta da novi automobili budu široki kao kamioni", rekao je James Nix, voditelj politike vozila u Transport & Environment.

"Rezultat su veliki SUV-ovi i pick-up kamioneti u američkom stilu koji se parkiraju na našim pločnicima i ugrožavaju pješake, bicikliste i sve ostale na cesti."

Author: Sarah Meyssonnier/REUTERS/PIXSELL foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS/PIXSELL

Istraživanje je objavljeno dok se Pariz sprema glasati o povećanju naknada za parkiranje za veće i teže automobile – prvenstveno SUV-ove. Referendum se održava 4. veljače kako bi se utrostručila cijena parkiranja za takva vozila, iako se to ne bi odnosilo na stanovnike Pariza, već na one koji ga posjećuju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.