Početna Novosti 557 pregleda

Obnavlja se legendarni Nürburgring: Postaje sigurniji

Koliki su troškovi ako imate nesreću na Nürburgringu?
FOTO: YouTube

Sveobuhvatna nadogradnja koristit će svim korisnicima staze, uključujući privatne vozače tijekom turističkih vožnji, testne vozače automobilskih proizvođača i vozače utrka...

Najpoznatija trkaća staza na svijetu i meka za sve ljubitelje brzine, legendarni Nürburgring Nordschleife će proći kroz jednu od najvećih obnova u svojoj skoro 100-godišnjoj povijesti. Da odmah umirimo one koji su se prestrašili, na samom stazi neće se ništa mijenjati jer riječ je o velikoj digitalnoj nadogradnji. Vlasnici staze uložit će oko 11 milijuna eura kako bi je učiniti sigurnijom i modernijom. 

Kako istiću iz tvrtke koja upravlja stazom, "sveobuhvatna nadogradnja koristit će svim korisnicima staze, uključujući privatne vozače tijekom turističkih vožnji, testne vozače automobih proizvođača i vozače utrka tijekom raznih događaja. Nova infrastruktura, koja bi trebala biti operativna do 2025., koristit će tehnologiju kamera i umjetnu inteligenciju za nadzor cijele trkaće staze dugačke čak 21 kilometar. Izgradnja će započet ove zime. 

Renault Megane R.S. Trophy-R | Author: Renault foto: Renault

Tijekom sljedeće dvije godine izgradit će se potpuno nova infrastruktura oko trkaće staze, uključujući izgradnju stupova za posebne HD kamere, polaganje optičkih i energetskih kabela te instaliranje izvanmrežnih sustava za napajanje. Ugradit će se i LED paneli za digitalnu signalizaciju upozorenja.

Sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji moći će otkriti opasnosti, nesreće i druge nepredviđene događaje na stazi te podržati tim za kontrolu operacija u poduzimanju potrebnih radnji u najkrećem roku. Sustav će također automatski upozoravati na opasne situacije putem LED panela.

Nesreća na Nurburgringu | Author: YouTube foto: YouTube

Sve slike i informacije prenosit će se izravno u centar za kontrolu operacija putem optičkih kabela, što će omogućujući osoblju da odluči o daljnjim mjerama u roku od nekoliko sekundi. Umjetna inteligencija će se kontinuirano usavršavati i prilagođavati stazi tijekom rada uživo.

Nurburgring je jedna od najizazovnijih i najopasnijih trkaćih staza na svijetu, a činjenica da je otvorena za vozače amatere (nerijetko ne previše vješte) koji na njoj mogu voziti uz plačanje "ulaznice po krugu" sigurno kumuju velikom broju nesreća koje se tamo događaju. Zbog toga postoje i brojni YouTube kanali koji su posvećeni objavljivanju sudara sa staze. Jednu od takvih kompilacija možete pogledati i ovdje: 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.