Početna Novosti 166 pregleda

Očekuje se osjetni pad prodaje električnih auta u Njemačkoj

FOTO: Canva

U Njemačkoj će rast prodaje električnih automobila ove godine, po svemu sudeći, biti zaustavljen te bi moglo doći njegovog ozbiljnog pada. Glavni razlog za to je ukidanje državnih subvencija krajem prošle godine

Čini se da su planovi EU čelnika o potpunoj zabrani prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine sve više upitni. Rast prodaje električnih automobila je posljednjih godina bio vrlo velik, ali od prošle se godine osjeti pad interesa kupca, što dovodi i do usporenja rasta. U Njemačkoj će taj rast ove godine, po svemu sudeći, biti zaustavljen te bi moglo doći do osjetnog pada prodaje električnih automobila, a glavni razlog za to je ukidanje državnih subvencija krajem prošle godine. 

POPRAVAK JE SKUP Novi udarac: Osiguranja za električne aute dvostruko skuplja

Njemačko Udruženje automobilske industrije VDA u svojoj prognozi za 2024. godinu predviđa pad registracija novih električnih automobila za 14 posto na njemačkom tržištu. Očekuje se da će u njemačkoj ove godine biti prodana 451.000 električnih vozila. Čitavo tržište automobila u njemačkoj u ovoj bi godini prema istoj prognozi trebalo pasti za 1 posto na 2,8 milijuna automobila, a očekuje se rast prodaje plug-in hibrida što će na kraju značiti i osjetno manji udio za električne aute u ukupnoj prodaji. 

STATISTIKE Svijet ima novog kralja! Električni auto je najprodavaniji u 2023.

VDA također prognozira da će ukupno europsko tržište svih automobila narasti za oko 4 posto, SAD-a za oko 2 posto i Kine za oko 1 posto. Globalni rast prodaje trebao bi biti oko dva posto što bi ukupni broj prodanih auta na svijetu trebalo podiči na razinu prije pandemije korone, odnosno 2019. godine. 

VDA ne očekuje rast njemačke proizvodnje automobila, koja bi trebala ostati na 4,1 milijun vozila. Razlog je, između ostalog, sveukupna ekonomska situacija u Njemačkoj koja nije dobra. Ipak, očekuje se da će se inozemna proizvodnja njemačkih korporativnih marki automobila povećati za četiri posto na oko 10,6 milijuna automobila. 

PROGNOZA Toyota: Električni auti neće nikada dominirati tržištem!

Druge industrijske udruge već su objavile svoje prognoze za njemačko tržište koje nisu dobre. Udruga međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK) u sljedećoj godini predviđa brojku od oko 2,85 milijuna registracija novih automobila, na razini 2023. godine. Središnja udruga njemačkih proizvođača motornih vozila (ZDK) predviđa oko 2,65 milijuna novih registracija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.