Početna Novosti 4320 pregleda

Svijet ima novog kralja! Električni auto je najprodavaniji u 2023.

FOTO: Tesla

Teslin Model Y vjerojatno će postati najprodavanije vozilo godine, kada se sve brojke konkurenata potvrde i tako gotovo sigurno s trona skinuti Toyotu RAV4

Teslin Model Y je 2023. ostvario impresivne prodajne brojke. Diljem svijeta prodano je ukupno 1,23 milijuna ovog električnog SUV-a, Ovo postignuće znači da će potpuno električni SUV vjerojatno postati najprodavanije vozilo godine, kada se sve brojke konkurenata potvrde i da će gotovo sigurno s trona skinuti Toyotu RAV4 koja je prošle godine bila najprodavaniji auto na svijetu. Ako budu potvrđeni, ovi rezultati predstavljat će povijesnu prekretnicu jer je prvi put električno vozilo osiguralo prvo mjesto u globalnoj prodaji.

Iako nekoliko međunarodnih tržišta još nije objavilo podatke o godišnjoj prodaji, Model Y je već osigurao titulu najprodavanijeg vozila u Europi, nadmašivši mnogo jeftinije modele kao što su Dacia Sandero, Peugeot 208 i VW T -Roc. Tesla je prošle godine ostvarila prodaju od 255.000 Modela Y na europskom tržištu, nadmašivši drugoplasirani Sandero za 19.000 primjeraka. Osim toga, električni SUV zauzeo je prvo mjesto na ljestvici prodaje u Kini, s 456.000 primjerka, prema podacima Jato Dynamicsa. S ovim rezultatima, Tesla je uspješno dominirao prodajom na dva najveća svjetska tržišta EV-a.

Author: Tesla foto: Tesla

Unatoč tome što se nije mogao mjeriti s niskim cijenama koje nude neki kineski proizvođači automobila ili Dacia, Model Y je ostao jedna od pristupačnijih električnih opcija na zapadnom tržištu, komentirao je rezultate Felipe Munoz, globalni analitičar u Jato Dynamicsu.

“Prosječna maloprodajna cijena Tesle Model Y u studenom 2023. bila je 18% niža od prosječne cijene električnih automobila u Njemačkoj i 23 posto u SAD-u. Smanjenje cijena tijekom godine u kombinaciji s Teslinom reputacijom kao pouzdanog i konkurentnog proizvođača električnih vozila pomoglo je potaknuti već veliku potražnju. Kao rezultat toga, Tesla je na prvom mjestu mnogim potrošačima koji žele kupiti električni auto", rekao je Munoz. 

TRŽIŠTE Tesla snizila cijene Modela Y: Najprodavaniji je električni auto u Hrvatskoj

Zahvaljujući svojoj agresivnoj cjenovnoj strategiji, Tesla je ostvarila impresivnih 64 posto porasta prodaje Modela Y u odnosu na prethodnu godinu. Time je vrlo vjerojatno nadmašila prodajne brojke Toyote RAV4 i Toyote Corolle, čije prodajne brojke Jato Dynamics procjenjuje na 1,07 milijuna 1,01 milijun primjerka. 

Toyota je najavila da će svoje službene brojke objaviti 29. siječnja, kada bismo mogli dobiti i konačnu potvrdu da "svijet ima novog automobilskog kralja". Jato Dynamics vjeruje da je vodstvo Modela Y u prodaji dovoljno veliko da ga se ne može ugroziti na prvom mjestu.

SLUŽBENI REZULTATI Ovo su najprodavaniji auti 2022.: 'Europljana' nema nigdje

"Povećanje globalne prodaje modela Y je bez presedana, posebno za vozilo koje se nalazi među deset najprodavanijih. Ono što je Tesla uspijela postići s modelom Y u tako kratkom vremenu jednostavno je izvanredno”, zaključio je Munoz. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.