Početna Novosti 837 pregleda

Ogroman posao za Rimca: Proizvodit će baterije za BMW

FOTO: Davorin Višnjić / PIXSELL

mac Technology će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sustave za vozila BMW Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela BMW-a  predviđenima za drugu polovicu 2020-ih

Rimac Technology, proizvođač sustava za električne pogone i baterijskih sustava za brojne proizvođače automobila, sklopio je dugoročno partnerstvo s BMW Grupom. Rimac Technology će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sustave za vozila BMW Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela BMW-a predviđenima za drugu polovicu 2020-ih, stoji u novom priopćenju iz kompanije Mate Rimca. To bi trebao biti do sada uvjerljivo najveći posao za Rimca, a sam Rimac tvrdi da je to ujedno i "najveći ugovor u povijesti Hrvatske".  Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Iz Rimca su poručili da isporukom velikih količina naprednih baterijskih sustava, kompanija Rimac Technology kreće u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama. Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada. Ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba. Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu, što naglašava predanost tvrtke partnerstvu s BMW Grupom,  stoji u priopćenju,a o svemu se oglasio i sam Mate Rimac. 

Author: bmw foto: bmw

 "Moj poslovni put započeo je s BMW-om serije 3 iz 1984. koji sam pretvorio u električni automobil u svojoj garaži kada sam imao 20 godina, što je zanimljiva poveznica sa sadašnjim partnerstvom s BMW Grupom. Ova suradnja označava ključan moment u rastu Rimac Technologyja te je jasan znak prijelaza iz pružatelja proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama (poput Aston Martin Valkyrie-a, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere itd.) u proizvođača s velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom. Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt s BMW Grupom je jedan od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove", poručio je Rimac. 

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili Rimac Campus

U priopćenju Rimca su još napisali: "Pojedinačne snage i stručnost ovih tvrtki međusobno se nadopunjuju na iznimno produktivan način. Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmjerena je na daljnju izgradnju njezine vodeće pozicije u sektoru premium električne mobilnosti. BMW Grupa u partnerstvo donosi stručno znanje u području baterija i električnih pogonskih sustava koje je stjecala tijekom više od 15 godina. Dva partnera će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom opsegu i sadržaju."

Rimac je oglasio i s objavom na Facebooku u kojoj je napisao: "Rimac Technology već ima suradnju sa mnogim proizvođačima automobila. No ova sa BMW-om ima poseban značaj,zbog kompleksnosti i naprednosti proizvoda, veličine dogovorenog posla, povjerenja koje nam BMW daje ali i emocionalno za mene osobno. Za mene je sve krenulo s BMW-om iz 1984. kojeg sam 2008. počeo konvertirati na električni pogon. Tada mi je bio san raditi za BMW. Danas ne samo da radimo sa BMW-om, nego zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – i to u Hrvatskoj, gdje se razvijaju i proizvode baterijski sustavi za buduće BMW modele posljednje dvije godine, a sada je postalo i javno. Veliki dio Campusa je upravo namijenjen proizvodnji baterija za BMW, što ga, zajedno sa drugim dogovorenim poslovima, u potpunosti iskorištava (već nam fali prostora i planiramo novu tvornicu). To nije samo najveći posao u našoj povijesti, nego možda i najveći ugovor u povijesti države (ja barem nisam uspio naći veći). Nisam tada, kao 20-godišnjak, mogao zamislit ovakav razvoj događaja. Idemo u pravom smjeru ali i dalje smatramo da smo tek počeli. Velike stvari tek dolaze!"

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.