Početna Novosti 3724 pregleda

Oprez: Austrijanci počeli oduzimati aute zbog prebrze vožnje

FOTO: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL

Već su "pale prve žrtve" u samo nekoliko dana zaplijenjena su četiri auta

Samo tri dana nakon uvođenja novog zakona o "obijesnoj vožnji" u Austriji su zaplijenjeni prvi automobili prekršiteljima. Prva "žrtva" novog zakona bio je 28-godišnji vozač koji je uhvaćen u Beču. Policijski službenici koji su vršili mjerenja brzine u noći s nedjelje na ponedjeljak uhvatili su vozača kako juri 114 km/h na cesti gdje je dozvoljeno maksimalno 50 km/h. 

NEMILOSRDNI FRANCUZI Policija uništila dva BMW-a jer su driftali po javnim cestama

Prebrzog vozača, koji je već imao prethodne kaznene prekršaje vezane uz promet, policajci su primijetili oko 22.30 sati kako oštro ubrzava prema drugim automobilima i naglo mijenja prometne trake. “Budući da je u lokalnom području utvrđeno prekoračenje brzine veće od 60 km/h, automobil je privremeno oduzet”, potvrdili su iz policije, koja je prekršitelju također odmah oduzela i vozačku dozvolu. 

Vozač je prijavljen zbog nekoliko prometnih prekršaja, a još uvijek nije jasno hoće li ikada dobiti svoj automobil natrag. Naime, oduzimanje automobila može biti privremeno ili trajno, ovisno o težini prašaka i ranijim počinjenim prekršajima. Kao recidivistu, ovom se vozaču "ne piše dobro" jer je novi zakon usmjeren upravo na one nepopravljive prebrze vozače koji opetovano voze ekstremno velikom brzinom.

Author: Matthias Röder/DPA/PIXSELL foto: Matthias Röder/DPA/PIXSELL

U slučaju prekoračenja maksimalne brzine za više od  80 km/h u naseljenom mjestu ili za više od 90 km/h izvan naseljenog mjesta može se odmah pokrenuti postupak trajnog oduzimanja automobila. Ako vlasti trajno oduzmu vozilo prodaje na dražbi u korist državnog proračuna. 

Slučaj u Beču nije jedini zabilježeni prekršaj zbog kojeg je oduzet automobil vlasniku od uvođenja novog zakona u Austriji 1. ožujka ove godine. Novinska agencija APA izvještava da su i u drugim krajevima Austrije oduzeta tri automobila prebrzim vlasnicima. U svakom slučaju oprezno kroz Austriju, jer prebrza vožnja može vas koštati izuzetno skupo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.