Početna Novosti 1072 pregleda

Peugeoti dobivaju nove motore koji štede 15 posto goriva

FOTO: Peugeot

Peugeot uskoro u ponudu uvodi motore koji će zamijeniti dosadašnje trocilindrične 1,2-litrene benzince sa 130 KS. Obujam i broj cilindara će ostati isti, no motori dobivaju blagu hibridnu tehnologiju za koju Peugeot tvrdi da smanjuje potrošnju goriva do 15 posto. Prvi modeli s novim motorima bit će SUV dvojac 3008 i 5008, no ubrzo nakon toga očekuje se i ugradnja u gotovo sve druge modele Peugeota i Citroëna. 

Peugeot tvrdi da da će 3008 i 5008 opremljeni blagim hibridom s 48-voltnim pogonom u gradu trošiti 2,5 litara manje na 100 kilometara, a izvan grada 0,7 litara manje što je svakako vrlo velika ušteda. U prosjeku, blagi hibridni pogon smanjuje potrošnju u WLTP ciklusu za 1 litru/100 km i emisiju CO2 za 20 g/km.

Author: Peugeot foto: Peugeot

Srce pogona novi je trocilindrični benzinski motor s turbopunjačem. 1,2-litreni agregat isporučuje 136 KS pri 5500 o/min i ima okretni moment od 230 Nm već od 1750 o/min. Opremljen turbopunjačem varijabilne geometrije, motor s unutarnjim izgaranjem radi po Millerovom ciklusu i opremljen je lancem za smanjenje troškova održavanja.

Novost je i 6-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom u kojem se nalaze elektromotor, pretvarač i upravljačka jedinica. On će zamijeniti dosadašnji automatik s osam brzina. Elektromotor razvija dodatnih 28 KS i 55 Nm, a auti mogu voziti isključivo na struju kada je za pokretanje potreban mali okretni moment.l U prijevodu to znači prilikom nježnog kretanja ili konstantne spore vožnje.Pri većim brzinama do 145 km/h motor s unutarnjim izgaranjem se automatski gasi kada se otpusti papučica gasa, ali samo pri konstantnoj brzini i prilikom kočenja. Ako jako pritisnete papučicu gasa, električni motor privremeno daje pojačanje od 12 KS.

Author: Peugeot foto: Peugeot

Prilikom kočenja motor djeluje kao generator koji napaja litij-ionsku bateriju kapaciteta 432 Wh. Smještanjem paketa baterija ispod lijevog prednjeg sjedala, ponuda prostora u unutrašnjosti i kapacitet prtljažnika se ne mijenjaju.

Budući da se modeli 3008 i 5008 mogu kratko voziti u električnom načinu rada, Peugeot  će u svoje modele ugraditi sustav zvučnog upozorenja vozila koji upozorava pješake i bicikliste  na nadolazeće vozilo pri brzinama do 30 km/h.

Novi blagi hibridni sustav zamjenjuje pogonski sklop PureTech 130 EAT8 i također će biti ugrađen u modele 208, 2008, 308, 308 SW i 408. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.