Početna Novosti 205 pregleda

Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema

Bez poticaja
Vidi galeriju 1/5
Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema Poticaja za električna i hibridna vozila u Hrvatskoj i dalje nema

MIC PO MIC: U nas je, za ulaska u 2018. godinu, bilo 3246 električnih i hibridnih vozila. Među njima je 277 elektroauta i 467 električnih bicikala, mopeda, motocikala... te 2502 vozila s hibridnim i hibridnim pogonom s vanjskim napajanjem

Bez poticaja | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Na hrvatskim prometnicama lani se kretalo 3246 vozila s električnim ili hibridnim pogonom, kažu podaci Hrvatskoga centra za vozila. To su 732 takva vozila više nego što ih je bilo na kraju 2016. Dakle, statističkim jezikom rečeno, prosječno su dva registrirana svaki dan.

Bez poticaja | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Skromno, uistinu skromno, ali i dobro, s obzirom na sušu poticaja u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dobro je i kada se ti podaci usporede s onima s konca 2007. godine. Dakle prije jednoga desetljeća, kada je u Hrvatskoj bilo registrirano 71 hibridno i samo jedno električno putničko vozilo te šest vozila iz kategorije L, u kojoj su motocikli, mopedi, bicikli s pomoćnim motorom, četverocikli.

Bez poticaja | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

No, nije dobro ako u statistiku povirimo malo dublje. U ovu godinu smo ušli samo s 277 potpuno električnih osobnih automobila, među kojima su i kombiji s najviše 8 plus jedno mjesto za putnike i vozača, tek 53 više nego u razdoblju godinu prije. Neusporedivo je bolje stanje glede hibridnih vozila, ukupno ih je na isteku lanjske godine bilo u nas 2502. Ova dva iznad 2500 su u kategoriji L. Među svima njima su bila 132 putnička vozila u kategoriji M1, koja imaju hibridni pogon s vanjskim izvorom struje (punjenje). U 2016. bilo ih je samo 96.

Bez poticaja | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.