Početna Novosti 580 pregleda

Službeno je: Za 12 godina nema više dizelaša i benzinaca

Nova era dizela

Za 12 godina više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija

Europski parlament u utorak je dao konačno odobrenje za obveznu primjenu nulte stope emisija novih automobila i kombija od 2035. godine, što znači da se za 12 godina više neće moći prodavati novi automobili na benzin i dizel. Ova odluka donesena je u EU još prije dulje vremena, a sada je i službeno potvrđena.

Novi standardi CO2 emisija za automobile i kombije dio su zakonskog paketa "Spremni za 55", a podržani su s 340 glasova za, 279 protiv i 21 suzdržanim. Uredbu su podržali zastupnici socijaldemokrata, zelenih i liberala.

EV OFENZIVA I SAD se pridružuje Europi u zabrani benzinaca i diezalša

"Ovom uredbom potiče se proizvodnja vozila s nultim i niskim emisijama (...) Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i potiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će kupnja i korištenje vozila s nultim emisijama biti pristupačniji, a brže će se razviti i tržište rabljenih vozila. Tako će održivi prijevoz postati dostupan svima", rekao je izvjestitelj iz kluba liberala Jan Huitema (Renew).

Za 12 godina više se neće moći prodavati novi dizelaši i benzinci, već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija. Prijelazni ciljevi smanjenja štetnih emisija za 2030. su 55 posto za automobile i 50 posto za laka gospodarska vozila.

RASTE OTPOR Italija: Zabrana auta na fosilna goriva nema smisla

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smjeti ispuštati CO2, ali sa cesta neće nestati automobili s motorima na unutarnje izgaranje.

Građani će i nakon 2035. godine moći još voziti svoje postojeće automobile s motorima na unutarnje izgaranje pa i kupovati rabljene automobile na benzin i dizel.

SAMO STRUJA Šef Volkswagena: vodik nema smisla u osobnim autima

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, tekst još treba  odobriti Vijeće prije objave u Službenom listu EU-a, no to je samo formalnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.