Početna Tech 758 pregleda

Šef Volkswagena: vodik nema smisla u osobnim autima

FOTO: Volkswagen

"Možda za gospodarska vozila, ali ne i za osobna vozila. Ne vidim da će se to dogoditi u ovom desetljeću. Ne u Volkswagenu.”

Izvršni direktor Volkswagen osobnih automobila ne misli da pogon na vodik ima smisla za potrošačke modele, barem ne u ovom desetljeću.

Dok mnogi od najvećih svjetskih proizvođača automobila smatraju da je budućnost automobilske industrije u baterijskim električnim vozilima, postoje i oni  koji i dalje vjeruju da vodik ima budućnost. Među njima su najdalje otišli Toyota, Hyundai i BMW.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Volkswagen očito ne dijeli njihovo mišljenje. U razgovoru za španjolski Autobild na CES-u u Las Vegasu  šef Volkswagena Thomas Schäfer jasno je dao do znanja da nije obožavatelj tehnologije pogona na vodik. Izvršni direktor VW-a ne misli da vodik ima smisla za osobne automobile

BUDUĆNOST Šef VW-a najavio napad kvalitetom i novim Golfom

"Vodik nije za nas", rekao je. "Ne. Vodik je čista fizika i skup je. Nije konkurentan, pogotovo ne za osobne automobile, kod kojih  rezervoari vodika zauzimaju velik prostor u kabini. Možda za gospodarska vozila, ali ne i za osobna vozila. Dakle, ne vidim da će se to dogoditi u ovom desetljeću. Ne u Volkswagenu.”

Ovo nije prvi put da se Volkswagen protivi ideji korištenja pogona na vodik u osobnim automobilima. Prije tri godine, tehnički šef Volkswagen osobnih automobila Matthias Rabe također je rekao da tehnologija gorivih ćelija nije opcija za VW.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Njemački proizvođač automobila nije se uvijek toliko protivio ideji osobnih automobila s pogonom na vodik. Godine 2014. VW je predstavio prototipove Passat HyMotion i Golf Estate HyMotion te najavio njihovu moguću serijsku proizvodnju.  Dva su vozila imala električni motor od 136 KS, litij-ionsku bateriju i posebno razvijene spremnike od ugljičnih vlakana postavljene unutar poda u kojima se skladištio vodik. I Audi je dugo bio zagovornik automobila s pogonom na vodik. Tvrtka je razvila niz prototipova i koncepata gorivih ćelija, ali je 2021. zaključila da vodik nema budućnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.