Početna Novosti 7338 pregleda

Smrtonosni zračni jastuci: Ove marke povlače 1,7 milijuna vozila

Neispravni zračni jastuci
FOTO: Takata

Dosad je najmanje 23 ljudi diljem svijeta poginulo zbog takvoga kvara zračnoga jastuka, a stotine su ozlijeđene

Takata zračni jastuci | Author: Detroit News foto: Detroit News

Takata je bila jedna od najpoznatijih svjetskih korporacija koja je čak 85 godina proizvodila sigurnosne elemente za vozila. No 2013. godine je nastupila kriza za tu tvrtku zbog kvarova zračnih jastuka koji su ugrađeni u desetke milijuna automobila. Zbog toga se vrlo često događaju najveći opozivi vozila ikada pamćeni, a to je ovu japansku kompaniju dovelo i do bankrota.

Panika u Ferrariju: Opoziv smrtonosnih zračnih jastuka | Author: Ferrari foto: Ferrari

Takata se koristila amonijevim nitratom da bi, prilikom nesreće, izazvala malu eksploziju, odnosno pokrenula napuhavanje zračnog jastuka. No stanje ove kemikalije se mijenja zbog vlažnosti zraka i temperaturnih promjena pa 'eksplozija' može lansirati komadiće volana u vozača i putnike.

Uvoz auta iz zemalja izvan Europske unije SAVJETI Uvozom auta iz zemalja izvan EU-a ušteda do 10 tisuća eura

Dosad je najmanje 23 ljudi tako poginulo, a stotine su ozlijeđene. Zbog toga je američka organizacija NHTSA naredila opoziv čak 42 milijuna vozila, a očekuje se da će do kraja godine biti zamijenjeno oko 70 milijuna zračnih jastuka

Panika u Ferrariju: Opoziv smrtonosnih zračnih jastuka | Author: Ferrari foto: Ferrari

U posljednjem valu opoziva sudjeluju Ferrari, Mercedes, Volkswagen, Subaru, BMW, Tesla i Daimler Vans, a povlači se oko 1,7 milijuna vozila za koja se strahuje da bi mogli imati neispravne 'uređaje'. 

Panika u Ferrariju: Opoziv smrtonosnih zračnih jastuka | Author: Ferrari foto: Ferrari

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.