Početna Novosti 708 pregleda

Svjetski lider: U Norveškoj svaki treći novi auto – električni!

Električni auti u Norveškoj
FOTO: Green Car Reports

Prodano ih je 46.100 pa stoga na tamošnjim cestana nestaju benzinci i dizelaši, a čak se i vozila s hibridnim poogonom se manje prodaju

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Norveška je učvrstila vodeću poziciju u svijetu u prodaji posve električnih automobila spram broja stanovnika. Lani je gotovo svaki treći novi automobil na cesti bio s pogonom na struju i to je novi svjetski rekord. Plod je to nastojanja te države da do 2025. godine prestane prodaja vozila s pogonom na fosilna goriva.

Električni auti u Norveškoj | Author: Green Car Reports foto: Green Car Reports

Konkretno, prodano je lani sveukupno 147.930 novih automobila, a to je 6,8 posto manje nego 2017. godine. Istina – prekinut je trend višegodišnjega rasta prodaje novih auta, ali je to i objašnjivo. Jer je samo prije pet godina, dakle 2013., samo svaki 20. auto bio električni, potom je uslijedio veliki skok pa je na koncu 2017. svaki peti auto bio s pogonom na struju, a sada je takvih čak 31,2 posto, odnosno svaki treći je električni.

Električni automobili u Norveškoj | Author: Financial Times foto: Financial Times

Sveukupno, na tamošnje ceste lani ih je s tvorničkih traka stiglo 46.100. Norveška je od većine poreza oslobodila kupnju automobila s elektropogonom. Nudi i pogodnosti poput besplatna parkiranja i punjenja ne bi li potaknula građane da se odreknu automobila s dizelskim i benzinskim motorima. I zato se broj prodanih dizelskih modela smanjio za 28, a benzinskih za 17 posto.
Broj prodanih hibridnih modela koji se ne mogu puniti na električnim punionicama smanjen je za petinu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.