Početna Novosti 132 pregleda

U Parizu tri puta veća cijena parkiranja za SUV-ove i neke električne aute?

FOTO: Canva

Referedum ima za cilj utrostručiti naknade za parkiranje automobila težih od 1,6 tona do čak 18 eura po satu, kako bi se obeshrabriilo korištenje "glomaznih automobila koji zagađuju"

U Parizu se danas održava referendum na kojem se građani pitaju treba li grad povećati cijenu parkiranja za velika SUV vozila, dok glavni grad Francuske nastavlja s višegodišnjim planom da postane grad u potpunosti prilagođen biciklima.

Referendum, koji se održava manje od godinu dana nakon što su Parižani prošle godine izglasali zabranu najma električnih romobila, utrostručiti naknade za parkiranje automobila od 1,6 tona i više do čak 18 eura po satu, kako bi se obeshrabrilo korištenje "glomaznih automobila koji zagađuju", priopćila je gradska vijećnica. Nova bi se tarifa odnosila i na električne automobile teže od dvije tone.

"Teži, opasniji, više zagađuju... SUV-ovi su ekološka katastrofa", izjavio je Emmanuel Gregoire, zamjenik gradonačelnika Pariza na X-u.

Author: Canva foto: Canva

Pod socijalističkom gradonačelnicom Anne Hidalgo, ulice Pariza su se transformirale, sa 84 kilometara biciklističkih staza napravljenih od 2020. i skokom od 71 posto u korištenju bicikala. Promjene su, međutim, razbjesnile vozače automobila.

Vozački lobi od 40 milijuna vlasnika automobila pokrenuo je peticiju za podršku slobodi vozača da koriste vozilo koje žele. SUV-ovi su i u Francuskoj postali sve popularniji.

"Moramo se čvrsto suprotstaviti ovim napadima na slobodu koji se izvode pod lažnim zelenim izgovorima. Ako to sada ne zaustavimo, ova neopravdana pobuna koju vodi ultraurbana i antiautomobilska manjina proširit će se poput gangrene na druge gradove", izjavili su iz vozačkog lobija. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.