Početna Novosti 1497 pregleda

Umjetna inteligencija preuzima servise: Pregled cijelog auta obavlja za minutu

FOTO: YouTube

Novi sustav je čak stvorio dodatni posao za mehaničare, zaokupljajući ih popravcima kvarova koji bi inače mogli proći nezapaženo

Umjetna inteligencija već se infiltrirala u naše automobile putem infotainment softvera, ali njezin potencijal seže daleko dalje. Jedan zanimljiv primjer je sustav umjetne inteligencije za pregled vozila koji je počelo koristiti nekoliko američkih servisa automobila. Ova tehnologija još jednom pokazuje sposobnost umjetne inteligencije da nadmaši ljude. 

Author: YouTube foto: YouTube

Findlay Cadillac u Hendersonu je prvi trgovac u Las Vegasu koji je instalirao automatizirani sustav pregleda vozila koji je razvio UVEye. Ova tehnologija već je implementirana u 300 prodajnih mjesta diljem zemlje, značajno povećavajući učinkovitost i skraćujući vrijeme potrebno za pregled vozila. Proces je vrlo jednostavan i ne traje više od minute. Automobil prolazi kroz veliki skener koji snima više fotografija automobila iz svih kutova – uključujući i podvozje. Zatim slike prolaze kroz softver baziran na umjetnoj inteligenciji koji uočava sve nedostatke na karoseriji, gumama i vidljivim mehaničkim komponentama.

Otprilike 30 do 45 sekundi kasnije, kupac prima "potpuno izvješće o stanju" svog vozila. Ovisno o nalazima, mehaničari tada mogu riješiti sve potencijalne probleme. 

Author: YouTube foto: YouTube

Emmanuel Epino, generalni direktor tvrtke Findlay Cadillac, pohvalio je sustav koji podržava umjetna inteligencija jer je "prilično precizan", dodajući da pronalazi stvari koje ponekad njihovi tehničari "možda čak i ne uspiju pronaći".

Author: YouTube foto: YouTube

Daniel Frandsen iz UVEyea rekao je da njihov automatizirani sustav pregleda vozila može brzo otkriti nedostatke poput curenja ulja, što bi inače zahtijevalo mnogo više vremena jer bi vozilo trebalo podignuti na dizalicu za manualni pregled koji bi izvršio mehaničar. 

Na sreću za radnike, u slučaju Findlay Cadillaca, usvajanje umjetne inteligencije nije rezultiralo gubitkom radnih mjesta u njihovom servisnom odjelu. Umjesto toga, novi sustav je stvorio dodatni posao za mehaničare, zaokupljajući ih popravcima kvarova koji bi inače mogli proći nezapaženo.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.