Početna Novosti 196 pregleda

Usred dana: Vozio s 4,9 promila, ali nije srušio rekorde

1
Vidi galeriju 1/3
Usred dana: Vozio s 4,9 promila, ali nije srušio rekorde Usred dana: Vozio s 4,9 promila, ali nije srušio rekorde Usred dana: Vozio s 4,9 promila, ali nije srušio rekorde

Bilo bi smiješno, ali je zbog takvih u nas lani poginulo 86, a ozlijeđene su 2383 osobe

1 | Author: Goran Jakus/PIXSELL foto: Goran Jakus/PIXSELL

U petak u 12.35 sati, usred dana, na Peteranskoj cesti u Koprivnici policajci su zaustavili automobil i za upravljačem zatekli pijanoga 47-godišnjeg vozača. Nakon alko-testiranja uslijedio je šok – izmjereno je 4,9 promila alkohola u krvi. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Pokraj takvoga vozača nije sigurno ni kresnuti šibicu, a kamoli mu biti suputnikom. Ili sudionikom u prometu. Jer, zbog takvih vozača u nas je lani poginulo 86, a ozlijeđene su 2383 osobe.

1 | Author: Goran Jakus/PIXSELL foto: Goran Jakus/PIXSELL

No, on nije uspio srušiti nijedan hrvatski alkoholičarski rekord. Među vozačima drži ga i nadalje, navodno, Mate R. iz Podaca, koji je u rujnu 2003. imao 7,44 promila, nakon osam ispražnjenih boca viskija. U Osijeku su svojedobno Josipu G. u bolnici izmjerili 6,9 promila u krvi. Prvom dozom infuzije uspjeli su smanjiti tu količinu na sa "samo" 5,9 promila. Lajoš F. iz Jagodnjaka jedan je od onih s vrha te strašne ljestvice s 5,32 promila.

1 | Author: Goran Jakus/PIXSELL foto: Goran Jakus/PIXSELL

Liječnik karlovačkog Odjela psihijatrije Igor Salopek kaže da je s 4,6 promila čovjek školski gledano već u komi. "Pri četiri promila čovjeku ne samo što je poremećena svijest, nego je toliko duboko poremećen da prijeti zatajenje svih funkcija mozga, pa i centra za disanje. Ljudi, koji inače ne piju, gube svijest pri tri promila alkohola u krvi", rekao je Salopek.

Već s 0,5 promila čovjekove su reakcije usporene, ne može se normalno voziti automobil, primijetiti opasnost u okolini ili dovoljno brzo zakočiti, a kako se povećava količina alkohola u krvi, prema 1 ili 1,5 promila počinje pospanost, ne kontroliraju se reakcije, a s tri promila gubi se svijest, jer, objašnjava Salopek, alkohol djeluje tako da se u mozgu gase različiti centri, jedan za drugim polako otkazuju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.