Početna Novosti 347 pregleda

Veliko protivljenje ekološkoj Euro 7 normi u EU

FOTO: Canva

Sve je glasnije protivljenje Euro 7 normi, kako iz automobilske industrije tako i iz vlada država članica EU koje vjeruju da su ograničenja nerealna

Nakon prave "sapunice" oko zabrane automobila na fosilna goriva u Europskoj uniji čini se da je na pomolu nova. Ovoga puta u središtu pažnje su nove Euro 7 norme za količinu štetnih tvari u ispušnim plinovima. 

Novi osjetno stroži propisi trebali bi na snagu stupiti 2025. godine, ali sve je glasnije protivljenje Euro 7 normi, kako iz automobilske industrije tako i iz vlada država članica EU koje vjeruju da su ograničenja nerealna. 

SLUŽBENA ODLUKA Zabranili benzince i dizelaše: što ćemo smjeti voziti u budućnosti?

Čak osam država članica Europske unije potpisalo je zajednički dokument protiveći se "bilo kakvim novim pravilima o emisiji ispušnih plinova". I dok je "koaliciju" protiv zabrane benzinaca i dizelaša vodila Njemačka, na ćelu ove se našla Francuska kojoj su se pridružile i Italija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka. Pismo je poslano i drugim zemljama EU, a prema Reutersu, ovih bi osam zemalja imalo dovoljno glasačke snage da blokiraju prijedlog u Bruxellesu. 

Author: Canva foto: Canva

U veljači je glavni izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares otvoreno izjavio kako misli da su propisi za motore s unutarnjim izgaranjem "beskorisni" i da će imati negativan utjecaj na industriju, dok ne čine nikakvu razliku za okoliš. Un je pritom utvrdio da bi to bilo skupo za proizvođače automobila. To bi dovelo i do poskupljenja vozila na fosilna goriva , što bi dodatno opteretilo kupce.

I Volkswagen je ponudio sličan argument protiv standarda Euro 7 prije dva mjeseca. Izvršni direktor VW-a Thomas Schafer istaknuo je pomak prema elektrifikaciji, s velikom većinom nove VW proizvodnje koja bi trebala biti električna do 2030. To bi ostavilo samo nekoliko godina za koje bi se razvijali novi Euro 7 motori. To bi moglo podići cijene malih automobila kao što su VW Polo ili Škoda Fabia do razine da si ih kupci ne bi mogli priuštiti, ustvrdio je Schafer. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.