Početna Novosti 2295 pregleda

Bosch: Svemirskom tehnologijom protiv padova s motocikla

Tvrtka Bosch testira novu tehnologiju i sigurnosne sustave protiv proklizavanja, koji bi trebali pomoći vozačima motocikala da zadrže kontrolu nad vozilom u slučaju naleta na šljunak ili ulje na cesti. Sustav je inspiriran tehnologijom kojom astronauti upravljaju svemirskim letjelicama

Bosch je razvio sustav koji koristi plinske potisnike koji motocikl, za prevelika naginjanja u jednu stranu, guraju na drugu stranu i tako sprječavaju padanje motocikla. Sila komprimiranoga plina trebala bi biti dovoljno jaka da pruži kontrasilu motociklu u slučaju proklizavanja kotača, pa tako pomogne vozaču da stabilizira motocikl i izbjegne pad.

VIDEO Za sve terene spremna: Isprobali smo novu Hondu Africa Twin

Author: Bosch foto: Bosch

'Okidač' ovog sustava pokreće se uz pomoć kombinacije senzora kuta nagiba motocikla i ABS analize, a efekt je gotovo trenutan. U videu se vidi kako se inovacija iz Boscha već može ugraditi na motocikle, a čini se i kako funkcionira. Doduše, izgleda kao da vozač ne bi uspio izbjeći prevrtanje da nije pomoćnih kotača, no ovo je još faza testiranja i napredak je očigledan, oa se čini kako bi ova tehnologija mogla zaživjeti u budućnosti.

Author: Bosch foto: Bosch

Zasad ovaj sustav ima i jednu manu, a to je jednokratno korištenje. Kao i u zračnih jastuka, spremnik s komprimiranim plinom treba nakon korištenja napuniti, odnosno zamijeniti. Ako Bosch riješi taj nedostatak, sustav bi mogao biti koristan i isplativ iz perspektive korisnika. Sve je još u fazi razvoja i ima mjesta za poboljšanja i napredak, a pošto iza svega stoji respektabilna tvrtka, nema puno razloga za skepticizam.

Author: Bosch foto: Bosch

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.