Početna Novosti 102 pregleda

Zimske gume nisu samo za snijeg, već i za poledicu

ZIMA I AUTO

Ušli smo u zimsko vrijeme i niske temperature zraka kada ljetna guma ne može pružiti svoje performanse ni kad je nova. Zimska guma nije samo za snijeg, već i za led i poledicu i bljuzgu na cesti, a kada temperature padnu ispod 7°C pruža bolje performanse od ljetne gume, što garantira sigurniju vožnju

Niske temperature su došle, a s njima dolazi snijeg i led, odnosno poledica na asfaltu. Da biste se i u tim ekstremnim uvjetima sigurno vozili, potrebeno je razmišljati o tome da ljetne gume na svom vozilu zamijenite zimskim. Pri tom nije dovoljno staviti samo dvije zimske gume na pogonske kotače, potrebno je na vozilo staviti sve četiri zimske gume.

Neki se vozači i zimi odlučuju za vožnju na ljetnim gumama i imaju lance za snijeg u prtljažniku, a pritom obično više razmišljaju o troškovima nego o svojoj sigurnosti.

Zaboravljaju naime činjenicu da su ljetne gume neprimjerene za uvjete kada temperature padnu ispod 7°C. Ljetne gume na hladnoj, zasnježenoj ili zaleđenoj površini ne omogućuju tako učinkovito prianjanje kao zimske.

Mješavina gaznog sloja ljetne gume prilagođena je naime višim temperaturama i upravo zbog drukčije gumene mješavine ljetne gume nisu primjerene za hladne zimske temperature. Međutim, kvalitetna zimska guma zbog mekših i elastičnijih mješavina i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i zadržava prianjanje te tako zahvaljujući obliku dezena gaznog sloja u zimskim uvjetima omogućuje dobro prianjanje i lakše ovladavanje vozilom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.