Početna 25 pregleda

Obljetnica putovanja Škodom oko svijeta u 97 dana

Škoda
Vidi galeriju 1/4
Obljetnica putovanja Škodom oko svijeta u 97 dana Obljetnica putovanja Škodom oko svijeta u 97 dana Obljetnica putovanja Škodom oko svijeta u 97 dana Obljetnica putovanja Škodom oko svijeta u 97 dana

Na današnji dan prije osamdeset godina Česi Bohuslav Jan Prochazka i Jidrich Kubias završili su epsko putovanje oko svijeta automobilom Škoda Rapid

Daleke 1936., kad cestovna infrastruktura nije bila ni slična današnjoj i prometnice su mahom bile makadamske, češki avanturisti Jan Prochazka (1897-1971) i Jidrich Kubias (1909-1967) krenuli su Škodom Rapid na put oko svijeta. U mjesto s kojeg su krenuli, rodni Prag, vratili su se nakon 97 dana putovanja i s 27.700 prijeđenih kilometara. Od ukupnoga vremena provedena na putovanju, 44 dana su vozili, a ostatak vremena plovili morima ili čekali na graničnim prijelazima.

Škoda | Author: Škoda foto: Škoda

Prosječno su dnevno prešli 630 kilometara i tako ne samo pokazali vlastitu, nego i izdržljivost tadašnje Škode. Model Rapid iz 1936. pokretao je četverocilindrični benzinac s obujmom 1,4 litre i s 31 KS, a u odnosu na serijski model imao je samo neznatne preinake. Prokrstarili su Europom, Sovjetskim Savezom, Iranom, Pakistanom, Indijom, potom Šri Lankom, Malezijom, Singapurom i Japanom. Trajektom su obišli Havajsko otočje, vozili od San Francisca do New Yorka i potom preko Pariza završili putovanje u Pragu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.