Početna Off 176 pregleda

Christian Von Koenigsegg: Perfekcionist i njegov ostvareni san

Koenigsegg

Obiteljskim kapitalom i uz pomoć Vlade Šveđanin je u dobi od nepune dvadeset dvije godine osnovao automobilsku kompaniju koja proizvodi najbrže aute u svijetu...

Poput mnogih dječaka i Christian von Koenigsegg pokazivao je zanimanje za automobile, no njegova je zainteresiranost bila tolika da je zamišljao kako će jednoga dana napraviti vlastiti, ujedno i najbolji sportski auto u svijetu. Iako je iz bogate obitelji koja mu je financirala projekt, prvi je njegov posao bio pranje automobila u Suzukijevu salonu nedaleko od rodnoga grada. Istovremeno je brusio zanat popravljajući i poboljšavajući performanse mopeda.

Koenigsegg | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Tvrtku Koenigsegg Automotive AB osnovao je 1994., a samo dvije godine kasnije prvi protitip superautomobila već je vozio cestama. Doduše, do prve isporuke kupcu prošlo je skoro cijelo desetljeće. Razlog je bio perfekcionizam kojemu je težio spočetka. Njegovi su se auti nametnuli kao ne samo najbrži, nego i kao perfekcionistički izrađeni.

Koenigsegg | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Tvornicu je selio triput, a jedna od najdramatičnijih godina u povijesti tvrtke bila je 2003. kada je posve izgorjela zgrada u Margretetorpu. Srećom, ljudi, auti i većina alata su spašeni. Tvornica danas ima pedeset visokospecijaliziranih djelatnika iz raznih područja autoindustrije, a auti se prodaju sa zaradom od 580 tisuća dolara, pa sve do 2 milijuna dolara.  

Koenigsegg | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Christian Erland Harald von Koenigsegg
Šveđanin njemačkih korijena rođen je 2. srpnja 1972. u Stocholmu. Kao petogodišnjak je na televiziji gledao norveški animirani film u kojemu glavni lik, serviser bicikla, proizvede vlastiti trkaći automobil. To je bila daljnja inspiracija u njegovu životu. Tvrtku, danas poznatu po ekskluzivnim autima, osnovao je 1994. u dobi od samo dvadeset i dvije godine. Zanimljivo je, u početku je projekt dijelom financirala njegova bogata obitelj, a dijelom i švedska vlada. I danas živi u Švedskoj, oženjen je, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 100 milijuna eura.  

Koenigsegg | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.