Početna Off 47 pregleda

Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu

1
Vidi galeriju 1/6
Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu Fenomen: Aston Martinom 500 metara pod vodu

Aston Martin ulazi u nove projekte, a osim podmornice jedan je i dizajn usisavača za tvrtku Dyson, koja je najavila proizvodnju elektroauta

Jedna od rijetkih preostalih posve neovisnih automobilskih tvrtki, Britanski Aston Martin koji je osnovan 1913., nedavno je objavila poslovni plan održivoga razvoja u budućnosti.
Sve stroži ekološki zahtjevi zasigurno ne idu naruku proizvođaču koji u portfelju ima automobile samo sa snažnim motorima, pa čak i danas vrlo rijetkim benzincem V12. Plan razvoja uključuje uvođenje strujom pokretanoga modela RapidE, oživljavanje brenda Lagonda, izgradnju novih tvorničkih pogona u Walesu gdje će se proizvoditi prvi SUV iz ove tvrtke...

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Aston Martin je najavio i ulazak u nepoznate vode, u prenesenom i doslovnom smislu. Projekt nazvan Neptune, što je ime rimskoga boga mora i pandan grčkome bogu mora Posejdonu, podrazumijeva proizvodnju ekskluzivne podmornice koja će nositi oznaku Aston Martin. Ovaj neobični i posve ekskluzivni proizvod zasigurno će svojim mogućnostima, elegancijom i ponudom neobične zabave za njezine vlasnike, britansku marku uvesti u nove aspekte luksuza.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Za izgradnju podmornice Aston Martin je udružio snage s tvrtkom Triton, specijaliziranom za izgradnju podmornica. Tvrtka sa sjedištem na Floridi proizvodi niz podmornica za civilnu upotrebu, od onih za razne istraživačke misije do onih koje služe isključivo zabavi dokonih bogataša. Njihovi su proizvodi poznati po najvećoj sigurnosti, ali i performansama u smislu dubine zarona, upravljivosti i lakoće korištenja. S takvim su karakteristikama Tritonove podmornice referentna točka za sve ostale proizvođače podmornica, kao što su i Aston Martinovi auti u svijetu sportskih vozila.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Triton će tako dati osnovu i tehnologiju za podmornicu, a Aston Martinovi dizajneri će se pobrinuti za dizajn i preciznu izradu, odnosno ručno izrađene detalje, kako bi boravak u podmornici vlasnicima bio sličan boravku u Aston Martinovu automobilu. Projekt Neptun je dobro odjeknuo među bogatašima, tim više što je riječ o projektu koji će biti limitiran u smislu dostupnosti modela. Posve je izvjesno kako će se tražiti i koji primjerak više.Aston Martinova podmornica bazirana na podmornici Neptun LP (Low Profile) imat će mjesta za tri putnika koje će okružene luksuzom uvesti u svijet podmorja i dubina svjetskih oceana. Takav luksuzni proizvod ujedno će biti odličan dodatak na super ili megajahtama.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Cijena i specifikacije zasad nisu poznate, a za pretpostaviti je kako će za upravljanje podmornicom trebati proći posebnu obuku i trening. San o automobilu koji može pod vodu star je koliko i san o letećem automobilu. Dosad najpoznatiji automobil-podmornica bio je Lotus Esprit tajnog agenta Jamesa Bonda iz filma “Špijun koji me volio”, no riječ je samo o fiktivnoj auto-podmornici, odnosno više je riječ o maketi koja se za potrebe filma mogla kretati uronjena u vodi, no bez mogućnosti kretanja i po cesti.
Osim Bondova podvodnog rekvizita, Lotusa Esprita iz prve serije, koji je danas u vlasništvu Elona Muska, idejom o autu koji može pod vodu pozabavila se i švicarska tvrtka Rinspeed, koja je preradila Lotus Exige. On je posve funkcionalan u smislu vožnje po cesti i pod vodom.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ipak, Aston Martinov projekt je daleko elegantniji, što će vlasnicima podmornice pružiti kvalitetno iskustvo pod vodom, a na kopnu će ih dočekati najbolje moguće vozačko iskustvo na cesti, Aston Martinov sportski automobil.
Pitanje je samo što će biti sljedeći projekt. Kad financije nisu u pitanju sve je moguće, pa zašto ne i let u svemir.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.