Početna Off 97 pregleda

Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh

1
Vidi galeriju 1/14
Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh Hrvatski studenti već 13 g. nastupaju po Europi, a najavljuju još veći uspjeh

Nakon napornoga trogodišnjeg rada i mnogo neprospavanih noći studenti Zagrebačkog sveučilišta spremni su pokazati svoj novi bolid – Strix, kojim su ove godine sudjelovali na dva natjecanja Formule Student – u Njemačkoj i Mađarskoj...

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

FSB Racing Team je prva hrvatska momčad koja već 13 godina aktivno sudjeluje na prestižnim natjecanjima Formule Student u organizaciji FSAE (Formula Society of Automotive Engineers) i IMechE. Tim broji 30-tak članova s nekoliko različitih sastavnica (fakulteta) Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Arhitektonskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i drugih.

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

Formula Student je najznačajnije studentsko automoto sport natjecanje u osmišljavanju, konstruiranju, predstavljanju i na kraju samoj izradi bolida jednosjeda prema vrlo strogom i precizno definiranom pravilniku. Natjecanje je poznato kao „Formula 1 za studente“, gdje je za razliku od Formule 1 s ciljem pobijede u utrci te stavljanju fokusa na vozače, naglasak kod natjecanja Formula Student stavljen na tehnička rješenja bolida

Ove godine, FSB Racing Team je na natjecanja poveo svoj najnoviji, neposredno razvijen bolid Strix, kodnog imena FSB-RT05. On je, pored njihovih starijih bolida Kune, Risa, Likosa i Arctosa, peti i dosada tehnološki najnapredniji bolid. S obzirom da se na natjecanjima ne ocjenjuje samo brzina bolida na stazi, već i inovativnost pojedinih komponenti, studenti Sveučilišta u Zagrebu postepeno su, s godinama, primjenjivali sve bolja i impresivnija rješenja.

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team 1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

S takvim načinom rada tim je već u nekoliko navrata ostvario izvanredne rezultate na natjecanjima te time stekao titulu jednog od najboljih studentskih projekta u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu regije. Posljednji uspješan rezultat, studenti su ostvarili 2014. godine na natjecanju Formula Student UK koje se odvija na legendarnoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji, gdje su zauzeli 10. mjesto od ukupno 97 momčadi iz cijeloga svijeta. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće bez velike potpore raznih sponzora i donatora, koji iz godine u godinu predstavljaju oslonac timu te pružaju sigurnost projektu.

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

Kao što je već spomenuto, FSB Racing Team nastupio je na dva natjecanja. Prvo natjecanje naziva Formula Student Germany (FSG) se održavalo od 8. do 13. kolovoza na stazi Hockenheimring u Njemačkoj. FSG slovi za jedno od najtežih natjecanja na svijetu, jer se tamo tradicionalno okupljaju najjači svjetski timovi, a ističe se vrhunskom organizacijom i iznimno kompetentnim sudačkim kadrom. Drugo natjecanje pod nazivom Formula Student Hungary (FSH) održavalo se od 16. do 21. kolovoza u gradu Györ u Mađarskoj. 

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

Na kraju svega, nisu bili ni svjesni koliko su dobro odradili posao, sve dok se nisu pojavili i službeni konačni rezultati natjecanja Formule Student Hungary. Tako su od ukupno 28 bolida s motorom s unutarnjim izgaranjem ostvarili nevjerojatno 8. mjesto, a u ukupnom plasmanu od sveukupno 41 ekipe (električni i motori s izgaranjem), čak 13. mjesto.

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

 Studenti se nadaju da će kroz nastavak rada FSB Racing Teama pomicati granice još i dalje, te se već sljedeće godine vratiti na staze Njemačkog Hockenheimringa i donijeti kući ono što im je ovoga puta za ušicu igle promaklo, a to je – još jedan zavidan plasman hrvatske momčadi na rang listama europskih natjecanja Formule Student.

1 | Author: FSB Racing Team foto: FSB Racing Team

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.