Početna Off 594 pregleda

Kameleon za cestu nikoga ne ostavlja ravnodušnim

NISSAN SKYLINE S PROMJENJIVOM BOJOM

Ukoliko se ne možete odlučiti za boju vašeg novog automobila sada postoji specijalna, toplinski osjetljiva boja koja mijenja izgled vašeg ljubimca ovisno o vremenskim uvjetima.

Specijalizirana automobilska radiona Auto Kandy iz Velike Britanije polakirala je Nissan Skyline R33 toplinski osjetljivom bojom. Boja automobila mijenja se zalijevanjem hladnom vodom. Za takav efekt koristi se termokromatska boja. Kako raste temperatura, pigment u boji postaje bezbojniji otkrivajući osnovnu boju koja se nalazi ispod. S ovakvim ušminkavanjem vašeg automobila zagarantirano nećete proći neopaženo. S obzirom da ova toplinski osjetljiva boja mijenja izgled ovisno o vremenskim uvjetima, zamislite koliki broj znatiželjnika će i po najvećem pljusku promatrati vašeg ljubimca. Termokromatska boja sadrži pigmente koji se mijenjaju iz jedne boje u drugu ovsino o promjeni temperature.

Postoje dvije vrste pigmenata termokromatske boje: tekući kristali i leuco boja. Tekuće kristale karakterizira širi raspon nijansi kojima reagiraju na promjenu temperature, ali imaju ograničen izbor boja. Leuco boje dolaze u više boja, ali reagiraju samo  na ekstremno visoke ili niske temperature. Pigmenti koji se koriste na Nissanu u prikazanom videu izrađeni su od leuco boja. Prilikom preobrazbe, boja se ne stavlja direktno na lak automobila. Boja se prodaje u obliku smjese koja se nalazi u mikrokapsulama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.