Početna Off 65 pregleda

Pirelli kalendar. O Bože, što je to? Otpustiše prave komade

PIRELLI KALENDAR 2016.
Vidi galeriju 1/4
Pirelli kalendar. O Bože, što je to? Otpustiše prave komade Pirelli kalendar. O Bože, što je to? Otpustiše prave komade Pirelli kalendar. O Bože, što je to? Otpustiše prave komade Pirelli kalendar. O Bože, što je to? Otpustiše prave komade

Kultni kalendar bio je pola stoljeća poput filma o Jamesu Bondu, poput Cohibe među cigarama, a Dom Pérignona među šampanjcima

Skandalozno! Novi Pirellijev kalendar nema golotinje. Nakon 43. kalendara po prvi puta ne samo da nema seksi ljepotice na egzotičnim lokacijama, već većinu žena na fotografijama, niti ne želite vidjeti gole. Odabrala ih je aktivistica Annie Leibovitz, jedna od najpoznatijih fotografkinja na svijetu, koju je Pirelli već angažirao 2000.

PIRELLI KALENDAR 2016. | Author: Pirelli foto: Pirelli

U svom drugom angažmanu, Leibovitz si je dala oduška i, umjesto „mesa“ koje veseli automehaničare, subverzivno odabrala društveno angažirane žene. Tako mjesece „krase“ supruga Johna Lennona - Yoko Ono (82), filantrop Agnes Gund (77), punk ikona Patti Smith (68), producentica Kathleen Kennedy (62), umjetnica Shirin Neshat (58), književnica Fran Lebowitz (65) - Lebowitz, ne Leibovitz, itd.

Annie Leibovitz, najčuvenija svjetska fotografkinja odabrala je ne lijepe, već uspješne, pametne, ali ružne žene, raskvašene debeljuce, mišićave i snažne, previsoke i preniske, degutantne i izglednom razočaravajuće

Mlađi modeli su teniska legenda Serena Williams, komičarka Amy Schumer, urednica Tavi Gevinson, režiserka Ava DuVernay, manekenka Natalia Vodianova, poslovna žena Mellody Hobson i glumica Yao Chen. Pirellijev kalendar za 2016. donosi intimne portrete 13 žena za koje Leibovitz misli da oblikuju suvremeni svijet. „Razmišljala sam o ulozi žene danas, o ženama koje su nešto postigle. Htjela sam napraviti klasičan set portreta. Željela sam prikazati žene potpuno prirodno i zato sam se trudila snimati ih vrlo jednostavno. Ovaj kalendar je potpuno drugačiji. Totalni odmak. Ideja je bila stvoriti direktne, a ne pretenciozne fotografije.“, izjavila je Annie Leibovitz.

PIRELLI KALENDAR 2016. | Author: Pirelli foto: Pirelli

Usprkos seksističkom imageu Pirellijeva kalendara, Leibovitzina reputacija garantirala je novopečenim modelima feministički kontekst. Punk Mitska Patti Smith: „Jako me iznenadio njen poziv. Istovremeno sam bila jako ponosna što me odabrala. Mislim da Annie radi nešto posebno i drugačije i da je za Pirelli ovo hrabar potez.“.

Udar je to na izvornu filozofiju kalendara, na izvornu ljepotu koja je u prvi plan gurala ženstvenost i senzualnost

PIRELLI KALENDAR 2016. | Author: Pirelli foto: Pirelli

Usporedbe radi, ovogodišnji Pirellijev kalendar, Stevena Meisela i Carine Roitfeld, prikazuje Gigi Hadid i Adrianu Limu u sado - mazo, lateks, donjem rublju. Promjenu je inicirao Pirelli: „Pirelli mi je pristupio i rekao da ove godine želi nešto drugačije. Predložila sam da angažiraju performerice ili komičarke. Jednostavno sam razmišljala o ženama kojima se divim i nisam pustila nikoga iz Pirellija u studio… Ovo nije trebao biti veliki korak, ali na kraju je ispalo da je“, zaključila je Annie Leibovitz.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.