Početna Off 25 pregleda

Tesle sada mogu voziti same, ovako to izgleda u New Yorku

AUTONOMNA TESLA
Vidi galeriju 1/4
Tesle sada mogu voziti same, ovako to izgleda u New Yorku Tesle sada mogu voziti same, ovako to izgleda u New Yorku Tesle sada mogu voziti same, ovako to izgleda u New Yorku Tesle sada mogu voziti same, ovako to izgleda u New Yorku

Uz novi softver Teslin Model S postaje skoro autonomno vozilo, ali Elon Musk i auto upozoravaju vozače da moraju držati ruke na volanu dok auto sam upravlja

Teslin električni Model S dobio je novu verziju softvera koja omogućuje automobilu da sam upravlja, mijenja voznu traku, parkira se i sprječava sudar. Kao što se može vidjeti, vozači su već isprobavali novi sustav na ulicama New Yorka, ali šef kompanije Elon Musk vozače upozorava da ne bi trebali micati ruke s volana, piše portal 24sata.

AUTONOMNA TESLA | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

Nove mogućnosti vožnje na autopilotu dostupne su za automobile proizvedene nakon rujna prošle godine i to prvo u SAD-u, dok će azijski i europski vlasnici morati pričekati još neko vrijeme za nadogradnju. Musk upozorava kako se radi o funkciji automobila koja je još u beta fazi i da se ne savjetuje da vozite bez ruku, piše Reuters. Oni koji nisu Autopilot kupili uz svoj automobil, ovu bi opciju mogli platiti do 3000 dolara.

AUTONOMNA TESLA | Author: Reuters/PIXSELL foto: Reuters/PIXSELL

- Iznimno smo oprezni u ovoj fazi i vozačima savjetujemo da ruke drže na volanu, za svaki slučaj. No, s vremenom ni to neće biti potrebno - rekao je Musk.

Kad se upravljanje prepušta automobilu, instrumenti se pretvaraju u vizualizaciju ceste, aautomobil koristi radar, kameru i ultrazvučne senzore uz kartografske podatkekako bi se sigurno kretao kroz promet. Pritom stoji i upozorenje da se drži volan, a ako automobil naiđe na situaciju u kojoj je upravljanje izazovnije, vozač će čuti audio signal da preuzme kontrolu. Ako i to ignorira, automobil će usporiti i zaustaviti se. Iako ima ove napredne mogućnosti, automobil nije potpuno autonoman jer ne može sam skretati  i tumačiti znakove. 

- Auto ne bi trebao udariti pješake, nadamo se. Trebao bi ih dobro prepoznati - rekao je Musk. Dodao je kako je vozač i dalje odgovoran, ako se sudari u ovakvom načinu vožnje. 

Musk inače procjenjuje kako će kroz tri godine automobili moći samo od garaže do posla voziti ljude bez da oni išta diraju tijekom vožnje. No, zakonske dozvole za takvu vožnju mogli bi čekati puno duže. 

Kako pripremiti automobil za zimu pročitajte na LINKU.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.