Početna Off 911 pregleda

Vozilom iz kućne radinosti na misiju preko Antarktike

Kada bi vam netko rekao da će vozilom s pogonom na solarnu energiju voziti preko Antarktike, a napravio ga je u vlastitoj garaži, uz pomoć 3D printera, vjerojatno biste pomislili da je neuračunljiv

No, Edwin ter Velde i supruga mu Liesbeth, planiraju upravo to, a njihov cilj je Južni pol. Nizozemski par dio je projekta 'Clean2Antartica', u sklopu kojega živi ekološki osviješteno i ne proizvodi ikakav otpad. Za nekoliko tjedana započet će putovanje preko Južnoga pola, koje će trajati pet tjedana.

Author: Clean2Antarctica foto: Clean2Antarctica

'Solar Voyager' ime je vozila koje će ovaj par koristiti u svojoj misiji. Težak je 1485 kilograma i dug 16 metara. Spakirali su namirnice i hranu dostatnu za 47 dana, ali ne i vodu, s obzirom na to što će je biti posvuda oko njih, samo u drugom agregatnom stanju. Najveća brzina 'Solar Voyagera' je 8 km/h, a za pet tjedana dana putovanja prevalit će oko 2400 kilometara, na temperaturama oko minus 30 stupnjeva.

Author: Clean2Antarctica foto: Clean2Antarctica
Dugo putovanje uz niske temperature bit će poprilično zahtjevan izazov, s obzirom na to da kabina 'Solar Voyagera' nema grijanje, a u videu možemo vidjeti kako avanturistički par testira vozilo na Islandu. Sličan pothvat dosad je uspješno završila samo nekolicina ljudi, a ovom odvažnom bračnom paru možemo samo poželjeti sreću.

Author: Clean2Antarctica foto: Clean2Antarctica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.