Početna Off 10693 pregleda

Zaspao u Tesli i vozio se 15 minuta na "Autopilotu"

FOTO: Dreamstime

Istragom je utvrđeno da je automobil bio opremljen posebnim uređajem zbog kojeg je "auto mislio" da vozač cijelo vrijeme drži ruke na volanu.

Neobičan događaj zbio se 29. prosinca u Njemačkoj, a glavni akteri bili su neimenovani Teslin model i njegov uspavani vozač čiji identitet policija također nije otkrila. Na njemačkoj autocesti A70 između Bamberga i Bayreutha policijska patrola uočila je 45-godišnjeg vozača kako spava "za volanom" svojeg automobila u vožnji!

U Tesli je bio uključen sustav pomoći u vožnji "Autopilot" koji dosta dobro može savladavati sve izazove koji se mogu pojaviti na autocesti pa je vozač uspio odspavati dobrih 15 minuta prije nego što ga je probudila sirena policijskog vozila. 

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Oko ponoći navedenog dana policijska patrola je željela zaustaviti vozilo zbog rutinske kontrole no vozač nije reagirao svjetlosne signale i naredbu "slijedi me" koja je bila ispisana ispod stražnjeg stakla policijskog vozila. Umjesto da se zaustavi automobil je držao konstantno držao brzinu od 110 km/h i propisan razmak u odnosu na policijsko vozilo. 

Kada su automobilu prišli s bočne strane policajci su primijetili da vozač spava u sjedalu koje je spušteno i ne drži ruke na upravljaču. Policijsko vozilo pratilo je Teslu čitavih 15 minuta sve dok nisu sirenama konačno probudili uspavanog vozača. 

NEVJEROJATNO Pit bull napao Teslu Model 3. Auto nije dobro prošao

Serijski se autopilot automatski isključi, a vozilo se zaustavi uz rub ceste ako vozač svako malo ne dotakne upravljač pa 15-minutna vožnja bez ruku na volanu tako nije moguća. Ipak, istragom je utvrđeno da je automobil bio opremljen posebnim uređajem zbog kojeg je "auto mislio" da vozač cijelo vrijeme drži ruke na volanu. 

Nakon što su razbudili vozača policajci su shvatili i razlog njegovog dubokog sna. Vozač je bio pod utjecajem droga. Protiv vozača je podignuta optužnica za ugrožavanje cestovnog prometa što je kazneno djelo u Njemačkoj, a vozačka dozvola mu je oduzeta do okončanja postupka. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.