Početna Tech 174 pregleda

Samovozeći automobili morat će predviđati ponašanje pješaka

FOTO: ifsttar

Nameće se pitanje kako će kompjutor u vozilu razlikovati pješaka koji pasivno stoji pored ceste od onoga koji namjerava prijeći ulicu

Author:

Usprkos učestalim testiranjima autonomnih vozila na javnim prometnicama i bezbroj prijeđenih kilometara u stvarnim uvjetima, još smo daleko od trenutka kada će se takva vozila kretati ulicama potpuno samostalno.

Author: Volvo foto: Volvo


Jedna od najvećih nepoznanica i izazova za kompjutere koji će u budućnosti upravljati automobilima su pješaci i njihovo nepredvidivo ponašanje. Današnja računala još nemaju dovoljno naprednu razinu umjetne inteligencije koja bi mogla rješavati ovakve probleme s puno varijabli. Stoga je pred inženjerima još puno posla da bi samovozeći automobili postali potpuno sigurni.

Author: ifsttar foto: ifsttar


'Jasno je, ne možete programirati autonomno vozilo tako da se svaki put zaustavi kada 'primijeti' pješaka pokraj ceste, ali morate osigurati da se vozilo na vrijeme zaustavi ako pješak odluči prijeći ulicu', objašnjava Henrik Green iz Volva.
Na ovogodišnjem salonu automobila u Los Angelesu Volvo i tvrtka Luminar predstavili su naprednu tehnologiju LiDAR, koja može prepoznati pješake pa čak razlikovati njihove pojedinačne udove na daljini i do 250 metara. Međutim, čak i ovako pouzdani sustavi za detekciju ljudskoga pokreta ne mogu potpuno precizno predvidjeti 'sljedeći korak' u ponašanju pješaka.

Author: ieee spectrum foto: ieee spectrum

Zato timovi koji razvijaju ovakve tehnologije, osim softverskih i drugih inženjera uključuju i psihologe – stručnjake za ljudsko ponašanje u prometu. 'Ako sustav ne može predvidjeti sljedeći potez pješaka, postoje dvije opcije, a nijedna nije dobra za daljnji razvoj tehnologije autonomne vožnje: Ili ćete igrati na kartu potpune sigurnosti i dobiti previše oprezna vozila, čije će kretanje biti presporo i nepraktično, ili će se samovozeći automobili kretati brže, ali će morati ekstremno naglo zakočiti kada to bude potrebno, što će pak biti neugodno za putnike u takvogme vozilu', objašnjava Pete Rander iz tvrtke Ago AI.

Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.