Početna Tech 495 pregleda

Toyota najavljuje bateriju za više od 1200 km dosega

FOTO: Toyota

Već 2026. trebala bi stići baterija s više od 800 km dosega, a dvije godine kasnije i nova solid state baterija s više od 100 km dosega. Nakon toga najavljena je i baterija s više od 1200 km dosega...

Toyota je prilično kasno ušla na tržište poputno električnih automobila, no u Japanu marljivo rade na tehnologijama koje bi ih trebale izbaciti na sam vrh "elektro-utrke" već za samo nekoliko godina. Toyota je potvrdila da će se njezina baterijska tehnologija sljedeće generacije početi pojavljivati ​​u serijskim automobilima 2026. godine i da od nje možemo očekivati ​​oko 800 kilometara dosega u . Osim toga ta baterija bi trebala biti oko 20 posto jeftinija od postojećih. No to bi trebao biti samo početak električne revolucije u Toyoti. 

Otprilike u isto vrijeme Toyota bi trebala razviti i novu bateriju temeljenu na LiFePo (litij-željezo-fosfat) kemiji koja bi bila osjetno jeftinija, čak 40 posto od sadašnjih. Ova baterija bi omogućila oko 600 kilometara dosega. 

Author: Toyota foto: Toyota Negdje između 2027. i 2028. trebala bi stići i nove Li-Ion klasične i solid state baterije s zaista ogromnim dosezima s današnjeg gledišta. Ove baterije bi ovisno o izvedbi omogućavale dosege koji su veći od 1000 kilometara, a nakon njih bi uslijedile i verzije s dosegom od 1200 km! Ove baterije bi se do 80 posto trebale napuniti za samo 10 minuta, najavljuje Toyota koja u svojim planovima spominje čak i cilj od 1500 kilometara. 

Toyota također radi na smanjenju debljine svojih paketa baterija kako bi poboljšala prostranost u unutrašnjosti za putnike i smanjila ukupna visina vozila za bolju aerodinamiku, a time i učinkovitost. Baterija u trenutnom bZ4X debela je 150 mm uključujući kućište, a to bi se trebalo smanjiti na 120 mm do 100 mm. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.