Početna Tech 3421 pregleda

Zbog njihova izuma električni automobili bit će puno jeftiniji

Električni automobil
FOTO: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

Tvrtka Sila Nanotechnologies razvija litij-ionske baterije u kojima se umjesto grafita koristi silicij, što omogućava velik skok u performansama ili značajno smanjenje cijene baterija

Skoro sav moderni svijet, pa tako i naši mobiteli i automobili, rade na baterije, a one bi uskoro trebale postići ogroman skok u količini energije koju mogu pohraniti, što će dovesti do toga da automobili imaju puno veći doseg – ili budu jeftiniji. 

Američki startup Sila Nanotechnologies više od sedam godina radi na novome materijalu za anodu, koji će poboljšati rad litij-ionskih baterija, a prošli mjesec sklopio je partnerstvo s BMW-om kako bi baterije s njihovom tehnologijom do 2023. ugradio u svoja vozila. Iz BMW-a su rekli za Wall Street Journal kako očekuju da će ova suradnja 10 do 15 posto povećati količinu energije koja se može pohraniti u bateriju. Gene Berdichevsky iz Sile kaže kako bi ti njihovi materijali u konačnici mogli povećati količinu energije i za 40 posto, što je uistinu impozantan rast kapaciteta baterija. 

Hyundai Kona Electric | Author: Hyundai foto: Hyundai

Kad se govori o električnim vozilima, to bi drastično povećalo doseg automobila jednim punjenjem, ali i pomoglo u razbijanju psiholoških barijera kupaca koji se nećkaju u strahu od skromnijega dosega električnih vozila. Ovakav rast kapaciteta može dovesti i do smanjenja cijena baterija koje su potrebne za neki standardni doseg te jeftinijih vozila. Mobitelima bi pak ovo moglo omogućiti da se lakše nose sa zahtjevima novih procesora, čipova i kamera te 5G mreža koje dolaze. 

Jaguar E-Pace TEST VIDEO: Vozili smo novi Jaguar E-Pace

Berdichevsky, koji je radio u Tesli, pojasnio je za Technology Review kako su se fokusirali na anodu u bateriji, na koju se vežu ioni litija. Znanstvenici dugo razmatraju silicij kao zamjenu za grafit u bateriji, jer na sebe može vezati 25 puta više iona litija. No, tada se povećava i njegov volumen, što ugrožava sam materijal, ali i izaziva elektrokemijske reakcije koje smanjuju performanse baterije. S njim na projektu radi i Gleb Yushin koji je još 2010. godine opisao razvoj nanočestica silicija, koje su porozne kako bi mogle nadomjestiti promjene u volumenu. S godinama su razvili bateriju koja ne mijenja oblik ili veličinu tijekom punjenja i osigurava uobičajene performanse. 

Author: Pixabay foto: Pixabay

Za automobile je određen petogodišnji rok, zbog testiranja i sigurnosti, a u potrošačkoj elektronici to bi moglo biti već sljedeće godine. 

No Venkat Viswanathan sa Sveučilišta Carnegie Mellon upozorava kako napredak na jednome području obično ide na štetu drugoga, poput sigurnosti, vremena punjenja ili životnoga ciklusa, te da se ono što u laboratoriju radi odlično neće jamačnosavršeno prenijeti u konačne proizvode. 

Struja je opet IN Ekskluzivno POTICAJI: Na struju je opet IN

Sila inače nije jedina kompanija koja koristi silicij za razvoj baterija, druge kompanije rade na razvoju 'solid state' baterija s čvrstim elektrolitom, a BMW surađuje sa Solid Powerom koji tvrdi da njegove baterije mogu uskladištiti dva do tri puta više energije nego klasične.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.