Početna Auto 3903 pregleda

Savjetujemo: Kako najjednostavnije rashladiti vozilo ljeti

FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL

Ljeto polako kuca na vrata, a obično već i prije stižu i prve vrućine. Uskoro počinje noćna mora za vlasnike limenih ljubimaca. Donosimo neke savjete kako rashladiti vreli automobil prije nego što sjednemo za upravljač

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start Zaštita automobila od sunca

Najbolje je početi prevencijom. Automobil bi valjalo parkirati na mjesto u hladu, pod krošnjom drveta ili nekom nadstrešnicom. Po povratku u vozilo dočekat će vas ugodnija atmosfera, što će biti odlična baza za brži i efikasniji rad klimatizacijskog uređaja. Također, mogućnost investiranja u aluminijsku ili drugu zaštitnu foliju nije loša opcija. Stavljanje folije i na staklene površine, prije svega na vjetrobransko staklo, zaustavlja ulazak sunčevih zraka u putnički prostor.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Okretanje volana ustranu

Prilikom parkiranja vozila volan bi bilo dobro zakrenuti. Zrake sunca vole crne predmete, pa je tako i upravljač na direktnom udaru. Vraćanjem volana na početni položaj dlanovi će biti na dijelu upravljača koji nije bio izložen direktnom udaru sunčevih zraka, pa će i volan biti ugodan za držanje.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Provjetravanje vozila prije kretanja

Otvaranjem suvozačevog prozora te rapidnim guranjem vozačevih vrata stvorit će se prostor niskog pritiska što će omogućiti brži izlazak ustajalog i toplog zraka u vozilu. Ponavljanje ove radnje šest do osam puta zasigurno će pomoći te brzo rashladiti usijanu kabinu.

Author: WikiHow foto: WikiHow

Otvoren prozor ili klimatizacija?

Dokazano je kako je za manjih brzina, u uvjetima gradske vožnje, puno bolje rješenje voziti s otvorenim prozorima. Bolja cirkulacija zraka omogućava brže rashlađivanje putničkoga prostora, a za vožnje izvan grada svakako je bolje zatvoriti prozore, a klimatizacijski uređaj preuzet će zadaću efikasnijega rashlađivanja prostora.

Author: express.co.uk foto: express.co.uk

Redovito održavanje klimatizacijskog uređaja

Za maksimalnu ispravnost i iskorištavanja svih blagodati klimatizacijskog uređaja, prije toplotnog udara, najbolje u proljeće, pametno bi bilo posjetiti automehaničara. Redovita kontrola i čišćenje sustava te po potrebi nadopunjavanje plinom, svakako je imperativ za ispravan rad sustava.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.