Početna Auto 1197 pregleda

Odlazi legendarna Buba: Bila je ponos Njemačke, sada ju gase

FOTO: Volkswagen

Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu gdje se traže veći automobili, a Volkswagen se nakon dizelskog skandala okreće struji. Zadnji modeli Bube bit će dostupni u kupeovskoj i kabrioletskoj izvedbi

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Volkswagen će u srpnju 2019. godine prestati proizvoditi Bubu, automobil najznamenitijega dizajna na svijetu, koji je desetljećima privlačio poklonike širom svijeta. Njemačka tvrtka poručila je kako će proizvodnja završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega srpnja nakon što se proizvedu slavljenički modeli. Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj, kada je stvoren 'narodni automobil', no postala je zvijezda uspješnih Disneyjevih filmova o automobilu po imenu Herbie.

Author: Pinterest foto: Pinterest

Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima. Volkswagen će, nakon skandala u vezi sa štetnim emisijama dizelskih vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na obiteljske i električne automobile. Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta. 'Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja', rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe.

Author: sebeetles foto: sebeetles

Bubu je 1930. godine izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porsche – ime danas povezano s brzim vozilima – po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnju, dostupan njemačkom narodu. No, izbijanjem rata proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga. Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milijun tih automobila. Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete Bube.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tijekom sedam desetljeća. Redizajnirana 'Nova Buba' devedesetih godina prošlog stoljeća pomela je američko tržište - prodano je više od 80.000 vozila tijekom 1999. godine. Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje. Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednoga dana uskrsne, rekavši 'nikad ne reci nikad'. Volkswagen je tijekom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.