Početna Auto 324 pregleda

Ovo su prve fotografije novog Passata. Znamo i detalje o autu

FOTO: Volkswagen

Novi Passat Variant puno je veći od svojeg prethodnika. Dužina je povećana za čak 14 centimetara što znači dodatnih 5 cm za noge straga i 40 litara veći prtljažnik

Novi Passat Variant  bit će predstavljen krajem kolovoza, no Volkswagen je već sada objavio prve pojedinosti i zakamuflirane fotografije sljedeće generacije bestselera srednje klase.

Volkswagen se pohvalio kako je novi model opremljen nizom inovacija, kao što su intuitivni koncept zaslona i rukovanja, novi sustav adaptivne regulacije ovjesa, vrhunska sjedala i plug-in hibridni pogoni s dosegom na električni pogon do 100 kilometara. Naglašeno je i da će unutrašnjost biti visokokvalitetna. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

 Novi Passat Variant bit će uveden na tržište tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Ovo je deveta generacija najpopularnijeg auta srednje klase, no ona nam dolazi samo u karavanskom obliku. Limuzine više neće biti jer je interes za nju previše pao. DO sada je Passat prodan u više od 30 milijuna primjeraka.

Tijekom procesa dizajna novog modela Passat Variant marka Volkswagen u cijelosti je iskoristila potencijal najnovije razvojne faze modularne platforme  MQB evo.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

„Novim Passatom veliku smo važnost pridali visokoj razini udobnosti tijekom vožnje i putovanja, koju će kupci smjesta osjetiti. Ona se, između ostalog, postiže duljim međuosovinskim razmakom i novom adaptivnom regulacijom voznog postroja s amortizerima s dva ventila. Istovremeno, naš novi zaslon i koncept rukovanja vrlo su intuitivni. Sjedala s funkcijom masaže i regulacijom klime oličenje su premium standarda u unutrašnjosti vozila”, rekao je Kai Grünitz, član upravnog odbora marke nadležan za područje razvoja:

Zahvaljujući visokokvalitetnim materijalima i učinkovitoj zvučnoj izolaciji VW tvrdi da se ukupna razina kvalitete i udobnosti podiže na sasvim novu razinu. Opcijski će biti dostupna ergoActive prednja sjedala koja imaju električno namještanje u do 14 smjerova, te različito konfigurirane funkcije masaže i klimatizacijske funkcije.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

U unutrašnjosti su se provela unapređenja koja su marki Volkswagen predložili njezini kupci, i to s ciljem da se rukovanje učini što intuitivnijim. Passat Variant će stoga biti uveden na tržište s novorazvijenim cockpitom i novim infotainment sustavom. Veličina novog standardnog infotainment zaslona iznosi 32 cm (12,9 inča). Varijanta od 38 cm (15 inča) bit će dostupna opcijski ili ovisno o opremi. Dodirni kliznici s pozadinskim osvjetljenjem smješteni su ispod zaslona infotainment sustava i upotrebljavaju se za prilagodbu funkcija, npr. temperature u unutrašnjosti i jačine zvuka. Također, marka Volkswagen opcijski će nuditi novi Head-up zaslon. Višenamjenski upravljač nakon mnogo kritika na dodirne tipke u drugim VW modelima ponovno ima dva gumba – kako bi rukovanje bilo jednostavnije.

Novi Passat Variant puno je veći od svojeg prethodnika. Dužina je povećana za čak 14 centimetara što znači dodatnih 5 cm za noge straga i 40 litara veći prtljažnik koji sada ima kapacitet od  čak 690 litara. Kada su stražnja sjedala preklopljena on raste na čak 1920 litara.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Brojne pojedinačne mjere poboljšavaju pogonski sustav novog modela. Tu je povećana krutost nagiba i bolje upravljanje poprečnom silom stražnje osovine s četiri spone (čime se ostvaruje bolja stabilnost stražnje osovine, a time i veća sigurnost tijekom vožnje), novi elektromehanički sustav upravljanja, izmijenjeni poprečni stabilizatori i amortizeri te prilagodbe za različite naplatke kotača. Izravniji omjer upravljanja i duži međuosovinski razmak modela Passat Variant dodatno se pozitivno odražavaju na karakteristike vožnje. Također, marka Volkswagen nudi i napredniju generaciju adaptivne regulacije voznog postroj opcijski DCC Pro s amortizerima s dva ventila. Taj sustav neprestano reagira na površinu ceste i situaciju u vožnji. Idealna amortizacija izračunava se za svaki kotač, a amortizeri se namještaju u djeliću sekunde. Vozač ima mogućnost prilagodbe sustava DCC svojim individualnim preferencijama – od iznimno komforne do iznimno sportske postavke. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Sustav Vehicle Dynamics Manager također je dio serijske opreme. To je sustav MQB platforme koji je svoj debi proslavio u trenutačnoj verziji modela Golf GTI. Taj sustav upravlja funkcijama elektroničkih blokada diferencijala (XDS) i poprečnim dinamičkim komponentama kontroliranih amortizera u sustavu DCC Pro. Zahvaljujući sustavu Vehicle Dynamics Manager upravljanje je neutralnije, stabilnije, agilnije i preciznije uz regulacije kočenja za svaki pojedinačni kotač i prilagodbu tvrdoće amortizera ovisno o kotaču.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

U paketima s najbogatijim specifikacijama Passat Variant bit će u ponudi s novom generacijom IQ.LIGHT Matrix LED glavnih svjetala. Ta snažna svjetla ravnija su od onih na prethodnoj verziji te imaju novi, visokoučinkoviti glavni snop svjetala, čiji doseg iznosi oko 500 metara. U stražnjem je dijelu vozila ovaj model opremljen kontinuiranom vodoravnom LED trakom. 

Za novi Passat Variant nudit će se različite vrste pogona. U ponudi će auto biti s dizelskim motorima (TDI), benzinskim motorima  (TSI), blago hibridnim benzinskim motorima (eTSI) i plug-in hibridnim sustavima (eHybrid). Doseg u električnom pogonu novih plug-in hibrida povećan je, ovisno o opremi, do 100 kilometara u usporedbi s prethodnicima. Također, AC punjenje bit će brže kod svih verzija eHybrid, a DC punjenje također će prvi put biti moguće u okviru serijske opreme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.