Početna Insider 397 pregleda

S ljetom počinje i turistički val, policija izlazi na sve prometnice

Savjeti kako ostati smiren
FOTO: Žarko Bašić/Pixsell

Spajanje dva državna praznika i dva vikenda i dolazak prvoga velikog vala stranih turista znače i popriličan desetodnevni kaos u prometu, u špicama, a policija tvrdi da je spremna na to


Najveće ovogodišnje gužve u prometu očekuju se već u četvrtak popodne, uoči Dana antifašističke borbe, a posebice u vrijeme predstojećega vikenda, kao i u sljedećemu tjednu zbog spajanja praznovanja Dana državnosti i vikenda koji potom slijedi.

Savjeti kako ostati smiren | Author: Žarko Bašić/Pixsell foto: Žarko Bašić/Pixsell

Zapravo, tako u Hrvatskoj s prvim danom ljeta, 21. lipnjem, započinje razdoblje najvećih gužvi na cestama, odnosno žestoki ljetni turistički val.

HRVATSKE AUTOCESTE | Author: Petar Glebov/PIXSELL foto: Petar Glebov/PIXSELL
Policija tvrdi kako je spremna. Najveće povećanje prometa na cestama očekuje se u četvrtak u poslijepodnevnim satima, u petak 22. lipnja prijepodne, u subotu prijepodne, u nedjelju 24. lipnja poslijepodne, kao i u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split), A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka), A2 (Zagreb-Macelj), A4 (Zagreb-Goričan) te na državnoj cesti D1 (Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split).

Peugeot 308: Plav, štedljiv i moderan TEST Novi Peugeot 308: Otrov u plavoj bočici za Golfa

MUP će poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. Uključit će se maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U funkciji će biti svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge…).

VIDEO Napokon stigla dugo očekivana nova BMW-ova 'osmica'

Posebna pozornost posvetit će se, najavljuje Policija, sudionicima u prometu koji 'iskaču' iz normalnoga prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine 'četiri glavne ubojice u prometu' – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većim od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnoga pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

PROMET I SIGURNOST | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.