Početna Magazin 305 pregleda

BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta

1
Vidi galeriju 1/6
BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta BMW: 95 godina tehnološkoga napretka bavarskoga giganta

Modeli su se mijenjali, stari odlaze, a novi dolaze već skoro stotinu godina, ali filozofija je ista: Nijemci rade najbolje motocikle i aute na svijetu…

Bavarska tvornica snova iz Münchena oduvijek je bila pojam u svijetu vozila na dva kotača. Pod sloganom “Freude am Fahren” – ultimativna vozačka mašina, danas je BMW automobilski div koji godišnje proizvede 2.512.635 automobila i motocikala. U vlasništvu ima i brendove poput Minija i Rolls Roycea te spada među najveće proizvođače vozila.

1 | Author: BMW foto: BMW

Da bi se te količine prodale na tržištu brine čak 124.729 ovlaštenih trgovaca diljem svijeta i na svim kontinentima. Velika je to mašinerija, a ono što dolazi s proizvodnih traka spada u čisti premium segment te pripada velikoj njemačkoj trojci BMW–Mercedes–Audi.

1 | Author: Wikipedia foto: Wikipedia

Prvi je klipni agregat izašao iz tvornice 1916. godine i bio je namijenjen pogonu zrakoplova. Ti motori (uglavnom za vojne potrebe tijekom Prvog svjetskog rata) proizvodili su se do 1923. kada je sve nakratko stalo da bi se konstruirao prvi automobil. Ipak, prvo vozilo iz Bayerische Motor Werkea nije bilo auto nego motocikl, BMW R32 koji je svijetlo dana ugledao 1923. godine. A prvi automobil koji je sišao s proizvodne trake u Münchenu zvao se BMW Dixi. Imao je 15 KS i “jurio kao metak”! 

1 | Author: Wikipedia foto: Wikipedia

U gotovo stotinu godina uslijedila je čitava plejada modela, a posljednji, najnoviji BMW Serije 8 na tržište stiže ove godine. Kroz videogaleriju uvjerite se kako je tekao napredak kroz povijest jedne od najcjenjenijih marki na svijetu.

1 | Author: BMW foto: BMW

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.