Početna Magazin 120 pregleda

Europska industrija želi brže i bolje stanice za punjenje električnih vozila

BMW i3

Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche očekuje da će do 2025. električna vozila činiti 15-25 posto ukupne prodaje Mercedesa

Najveći europski proizvođači automobila žele na Starom kontinentu ubrzati izgradnju mreže brzih stanica za punjenje električnih automobila i tako pritisnuti tržišnog lidera Teslu. BMW, Volkswagen, Ford i Daimler planiraju izgraditi oko 400 punionica sljedeće generacije u Europi, koje umjesto punjenja satima, automobil napune za nekoliko minuta.

Punjači za električne automobile | Author: Digital Trends foto: Digital Trends

Dugo vrijeme potrebno za punjenje baterija jedan je od najvećih nedostataka električnih automobila u odnosu na konvencionalne. Najbrže punionice koje su trenutno u upotrebi, njih više od 1.800, su Tesline, a sa snagom od 120 kilovata još uvijek im treba pola sata kako bi automobil dobio dovoljno energije za 270 kilometara.

Ford Focus EV | Author: Digital Trends foto: Digital Trends

Proizvođači automobila su uvjerili inženjere i energetske stručnjake, uključujući one iz njemačkih kompanija Innogy, E.ON i Siemens kao i portugalskog Efaceca, da počnu rad na razvoju tehnologije. Novi punjači od 350 kilovata bili bi skoro tri puta jači od Teslinih.

Tesla | Author: Auto start foto: Auto start

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na Twitteru priopćio da je punjač od 350 kilovata 'dječja igračka', potaknuvši time nagađanja razvija li Tesla još jače punjače. U Europi već postoji mreža od gotovo 72.000 javnih punionica za električne automobile, ali većina ih je toliko spora da su za punjenje potrebni sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.