Početna Magazin 5071 pregleda

Istražili smo: Kako kupiti u Hrvatskoj nov superautomobil?

Cars & Coffee Croatia: Melem za oči i uši na ulicama Varaždina
FOTO: Autostart

Za većinu poznatih superautomobila postoje ovlašteni zastupnici u Hrvatskoj, ali za neke jedino je rješenje pronaći zastupnika u inozemstvu

Hrvatska je poprilično slabo tržište za superautomobile, ali svejedno postoji nekolicina ljudi koji si takve automobile mogu priuštiti. S obzirom na takvo tržište, proizvođači superautomobila nemaju pretjeran interes otvarati prodajne salone za svoja vozila u Hrvatskoj, ali se onda postavlja pitanje što ako netko stvarno želi kupiti superautomobil, kako to napraviti i kome se obratiti. 

Cars & Coffee Croatia: Melem za oči i uši na ulicama Varaždina | Author: Autostart foto: Autostart

Stoga smo istražili koji se superautomobili mogu kupiti u Hrvatskoj, koji su ovlašteni zastupnici, kakav je postupak kupovine te za koje modele će kupci ipak morat potražiti rješenje negdje u inozemstvu. 

 

Audi R8

U Hrvatskoj postoje ovlašteni prodajni autosaloni Audi Sport, u kojima se mogu kupiti svi modeli RS, ali superautomobil R8 nije u ponudi zbog premalena interesa. No ako neki kupac poželi taj model, kupovina se može obaviti direktno u Audiju u Njemačkoj, a o svim kontaktima i informacijama o procesu kupovine kupac se može informirati kod ovlaštenih trgovaca Audi Sporta u Hrvatskoj. 

Novi Audi R8 | Author: Audi foto: Audi

 

Bentley

Iako Bentley nije striktno superautomobil, spada u klasu vrlo skupih i ekskluzivnih vozila pa smo svejedno istražili postoji li zastupnik za njega u Hrvatskoj. Odgovor je – da, postoji!

Kupac koji poželi skupocjenu Bentaygu, Continental ili Mulsanne može se javiti u tvrtku Porsche Inter Auto pa ondje naručiti točne specifikacije automobila kakav želi. Iako se automobil može naručiti u tom ovlaštenom salonu, plaćanje se vrši u najbližoj Bentleyjevoj poslovnici, odnosno u Beču. Potom se može dogovoriti da nov Bentley stigne u Porsche Inter Auto u Hrvatskoj, gdje će se dovršiti cijeli proces kupoprodaje, nakon kojega će kupac uspješno preuzeti svoje vozilo

PREMIJERA: Ovo je novi Bentley Continental GT Convertible | Author: Bentley foto: Bentley

 

Bugatti

Ovaj francuski proizvođač je kroz svoju povijest stekao status elitne marke, upravo zbog luksuza i limitiranih serija automobila pa kupovina ovog automobila nije nimalo klasična. da bi vam se uopće ukazala prilika da kupite Bugatti, trebate dokazati kako ste potencijalni kupac ili vlasnik barem jednoga Bugattija. 

Nažalost, to nije moguće u Hrvatskoj nego se treba obratiti ovlaštenim trgovcima u Austriji. Ako proizvođač kupnju odobri, poziva kupca na tzv. Molsheim Experience, događaj koji Bugatti ekskluzivno organizira za svoje potencijalne kupce, gdje im se pruža prilika da na jedan dan posjete Bugattijevo glavno sjedište u Francuskoj i isprobaju cijeli niz njegovih vozila.

Kako se kupuje Bugatti? Proces kupovine ekskluzivan kao i sam automobil FRANCUSKA Kako se kupuje Bugatti? Proces ekskluzivan kao i auto

Direktorica Bugattijevih komunikacija tvrdi kako svatko tko je ozbiljno razmišljao o kupovini, na kraju dana rezervira barem jedan automobil. Takvi često odluče kupiti dva automobila odjednom, od kojih bi jedan bio za kolekciju, a drugi za vožnju. S obzirom na to da prosječan kupac Bugattija posjeduje kolekciju s 42 automobila i barem jednim privatnim avionom, poprilično je mala šansa da će se kupac jednoga takvog naći u Hrvatskoj.  

Bugatti Chiron Sport 110 ans Bugatti | Author: Bugatti foto: Bugatti

 

Ferrari

Najpoznatiji proizvođač superautomobila na svijetu ima svoje zastupništvo i u Hrvatskoj. Naime, ako kupac poželi Ferrari, slobodno se može javiti u tvrtku Autocommerce d.o.o., koja je inače generalni zastupnik za sva talijanska vozila u Hrvatskoj. 

No za posjedovanje Ferrarija postupak je malo drugačiji jer ovaj talijanski proizvođač određuje tko ima pravo kupiti Ferrari. Kupac dolazi u prodajni salon i izrazi želju koji bi nov Ferrarijev model htio imati pa ga trgovac stavlja na listu čekanja. Potom slijedi Ferrarijeva provjera kupca, istražuje se je li već vlasnik nekoga Ferrarija, kolekcionar i postoji li opasnost od kasnije preprodaje naručena automobila. 

Ako i kada talijanski proizvođač odobri kupovinu, kupac opet dolazi u Autocommerce u Zagrebu te 'prolazi' s trgovcem sve svoje želje i karakteristike koje će njegov Ferrari imati. Trgovac će tada reći kupcu mjesec i godinu isporuke te je na kupcu da samo pričeka taj datum i dođe preuzeti svoj novi Ferrari. 

Ferrari F8 Tributo u Ženevi | Author: NewsPress / PIXSELL foto: NewsPress / PIXSELL

 

Ford GT

Jedini Fordov superautomobil moguće je naručiti i u Hrvatskoj. No s obzirom na to da je ovaj model poprilično limitiran, proces kupovine je vrlo sličan Ferrarijevu, ali je i red čekanja malo veći. 

Naime, proizvodnja je ograničena na 250 primjeraka godišnje pa su primjerci proizvedeni 2017. i 2018. godine bili rezervirani samo za posebne kupce, a za primjerke iz 2019. godine se prvo kupac mora prijaviti na listu za odobrenje kupovine.

Kao i kod Ferrarija, ako Ford ustvrdi da je kupac ozbiljan i neće preprodati svoj primjerak, proces kupovine se nastavlja. Potom se kupac vraća u ovlašteni Fordov centar i određuje sve detalje o tomu kako želi da njegov automobil izgleda te dobiva datum isporuke.

S obzirom na to što je proizvodnja poprilično limitirana, ako kupac, naprimjer, sada naruči svoj GT, dobit će ga tijekom 2020. ili 2021. godine.

Ford GT | Author: Ford foto: Ford

 

Lamborghini

Jedan je od najpoželjnijih brendova superautomobila, a možete ga kupiti u Hrvatskoj i to ponovno u tvrtki Porsche Inter Auto. Postupak je jednak kao i kod Bentleya. 

Kupac će ondje naručiti točne specifikacije automobila kakav želi. Iako se automobil može naručiti u tom ovlaštenom salonu, plaćanje se vrši u poslovnici u Beču.

Nakon plaćanja u Beču, može se dogovoriti da novi Lamborghini stigne u Porsche Inter Auto u Hrvatskoj gdje će se dovršiti cijeli proces kupoprodaje, nakon kojega će kupac preuzeti svoje vozilo

Ženeva: Premijera Lamborghinija Aventadora SVJ Roadster | Author: PIERRE ALBOUY/REUTERS/PIXSELL foto: PIERRE ALBOUY/REUTERS/PIXSELL

 

Mercedes-AMG GT

Za razliku od većine navedenih automobila, Mercedesovi modeli AMG  mogu se vrlo lako naručiti u skoro svakom ovlaštenom prodajnom salonu u Hrvatskoj pa tako i modeli GT. 

Ako kupac poželi neki od modela GT, GT S, GT C ili GT R, može jednostavno doći u ovlašteni salon, odrediti točne specifikacije, platiti i čekati isporuku. No ako poželi limitirani hiperautomobil Mercedes-AMG One, morat će direktno kontaktirati tvornicu te zadovoljiti sve uvjete za vlasništvo te skupocjene 'mašinerije'. 

Mercedes Benz AMG GT T Roadster | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

 

Nissan GT-R

Ovaj automobil svojim performansama osigurava mjesto među najpoželjnijima superautomobilima, a i cjenovno je poprilično povoljniji od većine konkurenata. No kao većine automobila na ovome popisu, niema ni GT-R-a na službenome cjeniku zbog premale potražnje. Kupac se može direktno obratiti tvrtki Nissan Hrvatska, koja će osigurati tu kupovinu. 

Nakon dogovora, on u Nissanu određuje kakve karakteristike automobila želi te dobiva informacije kada će dobiti svoj GT-R i u kojemu prodajnom salonu

nissan gtr | Author: nissan foto: nissan

 

Porsche

Kao Mercedes i Porsche ima svoj ovlašteni salon u Hrvatskoj, odnosno Porsche Centar Zagreb. Tako bilo koji potencijalni kupac može slobodno 'ušetati' u salon i zatražiti model koji želi.

Nakon konfiguriranja vlastitoga Porschea, kupac plaća i saznaje datum isporuke. Zanimljivo je što se čak i na službenoj internetskoj stranici Porsche Inter Auta može konfigurirati vlastiti automobil, odnosno vidjeti koje su sve mogućnosti personalizacije Porschea. 

Porsche 911 | Author: Porsche foto: Porsche  

Rolls-Royce

Najluksuzniji automobilski brend se, kao i Bentley, ne ubraja među superautomobile, ali ga zbog njegove ekskluzivnosti jednostavno nismo mogli izostaviti.

Iako u Hrvatskoj ne postoji službeni zastupnik, kupovina Rolls-Roycea se može ostvariti kroz BMW-ovu mrežu, s obzirom na to da je BMW vlasnik ovoga luksuznog brenda. Potencijalni se kupac može javiti u tvrtku BMW Tomić & Co. te pomoću njihovih suradnika dobiti sve informacije o postupku kupovine i dobiti  kontakte putem kojih će se kupovina Rolls-Roycea ostvariti. 

Potom će vjerojatno ići u inozemstvo gdje će naručiti nov Rolls-Royce, odrediti sve svoje želje, platiti ga, a poslije se vjerojatno može dogovoriti da mu bude isporučen u Hrvatskoj

Test Rolls-Royce Phantom | Author: Jurica Galoić/PIXSELL foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.