Početna Magazin 2674 pregleda

Konačno povoljni električni auti: Ovo su budući modeli do 25.000 eura

FOTO: Citroën

Kupci opravdano traže jeftinije modele koje si mogu priuštiti, a čini se da će oni konačno i stići

Automboilska industrija je konačno shvatila, nisu važni samo snaga motora, doseg i brzina punjenja. Da bi popularizirali prodaju električnih automobila moraju ponuditi mnogo jeftinije modele koje će si više ljudi moći priuštiti. Današnja ponuda električnih automobila izgleda kao da je zamišljena samo za bogate.

Uz čast rijetkim iznimkama, velika automobila na tržištu ima osnovne cijene od 40.000, 50.000 eura na više, a ispod 25.000 eura imamo jedan jedini model, skromnu Daciu spring sa 45 KS i dosegom koji je dovoljan samo za kraće dionice. Zbog svega toga kupci opravdano traže jeftinije modele koje si mogu priuštiti, a čini se da će oni konačno i stići. U nastavku vam donosimo pregled svih planiranih električnih modela koji bi trebali koštati manje od 25.000 eura, a dolaze nam u idućim godinama. 

Citroen e-C3

Author: Citroën foto: Citroën

Najkonkretnija najava trenutno je Citroen e-C3 koji je već predstavljen, a znaju mu se i buduće cijene. Prvi europski automobil temeljen na novoj Stellantisovoj Smart Car Platformi koštat će 23.300 eura i mnogo je impresivniji od onoga što se trenutno nudi na tržištu za taj novac, Dacie Spring. Auto ima 113 KS, a doseg iznosi solidnih 320 km. Na tržište stiže iduće godine, a godinu dana kasnije trebala bi stići i verzija s manjom baterijom koja će koštati 19.900 eura. 

Cupra Raval

Author: Cupra foto: Cupra

Cupra Raval jedan je od tri mala gradska električna automobila (B-segment) za oko 25.000 eura koje je VW grupacija najavila za 2025. godinu. Šef marke Wayne Griffith potvrdio je ime modela u svibnju. Seatov ogranak je prethodno predstavio dvije studije pod nazivom UrbanRebel. Poput sestrinskih modela iz VW-a i Škode, Raval će se temeljiti na skraćenoj MEB platformi koja će prvi put koristiti pogon na prednje kotače. 

Dacia' Electric'

Zasad je Spring jedina električna Dacia, ali šuška se o tome da bi uskoro trebao dobiti nasljednika koji će biti jeftiniji i bolji. Također je najavljena i četvrta generacija Sandera koja će imati električni pogon, a moguće je da će tu opciju s vremenom dobiti i budući Duster. Svi ovi modeli trebali bi koštati oko 25.000 eura ili manje.

Fiat Panda

Author: Fiat foto: Fiat

O električnoj pandi priča se već nekoliko godina, a od kada je predstavljen Citroën e-C3 postalo nam je jasnije o čemu će se ovdje raditi. Sestrinski Fiatov model će biti mali SUV i biti dostupan kao čista električna verzija. Kao i e-C3 Fiat bi također trebao biti dug oko četiri metra i vjerojatno će imati pogon od 83 kW i bateriju od 44 kWh. Cijene bi trebale biti negdje na razini Citroënovih. 

Nissan Micra

Author: nissan foto: nissan

Micra je postupno i bez pompe izbačena iz ponude Nissana 2022. godine, no planira se nasljednik koji ej već službeno najavljen.  Automobil će se temeljiti na platformi grupe AmpR Small (CMF-B EV) i bit će sestrinski model Renaulta 5. Naarvno da će biti mnogo skromniji od konceptnog modela koji ga je najavio (na slici).

Renault Twingo Electric

Author: Renault foto: Renault

Renault je nedavno pokazao svoj novi mali električni model i najavio da će se zvati Twingo, a izgledati vrlo slično prvoj, uvjerljivo najuspješnijoj generaciji, ovog modela. Novi Twingo trebao bi doći na tržište 2025. godine i koštati manje od 25.000 eura. Renault je također obećao potrošnju električne energije od samo 10 kWh/100 km.

Renault 5

r Author: Renault foto: Renault

Serijska verzija električnog Renaulta 5 trebala bi biti predstavljena vrlo skoro,  na Ženevskom salonu automobila u veljači iduće godine.  Automobil će vjerojatno biti sličan atraktivnom retro konceptu iz 2021. godine. Renault je obećao doseg od 400 km i početnu cijenu od oko 25.000 eura.

Renault 4

Author: Renault foto: Renault

I ovaj automobil je već prikazan kao studija, a na tržište bi trebao stići nakon "Petice", vjerojatno 2025. godine. Poput Renaulta 5, temeljit će se na platformi AmpR Small i trebao bi biti mali SUV. Cijena bi mogla biti negdje na istoj razini. 


Škoda 'iV'

Poput Cupre i VW-a i Škoda će imati svoj mali električni auto, no o njemu se još uvijek vrlo malo zna. U travnju je marka najavila šest novih električnih automobila do 2026. godine, a među njima je bio i mali SUV dug oko 4,10 metara. Automobil bi trebao biti predstavljen 2025. godine.

Tesla Model 2

O Teslinom malom modelu također se priča već duže vrijeme. Još 2020. godine Elon Musk je na Tesla Battery Dayu obećao automobil od 25.000 dolara. Od tada mema više od glasina o ovom automobilu. Možda će se zvati Model 2 ili Model 1. 

VW ID.2

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

VW ID.2  bi trebao biti predstavljen 2025. godine i koštati ispod 25.000 eura. Prvi nacrt, konceptni ID. Life koji je izradio šef marke Ralf Brandstetter, odbio je njegov nasljednik Thomas Schäfer i ove godine predstavio mnogo konzervativniji konceptni ID. 2all koji će biti inspiracija za serijski model. Poput sestrinskih modela iz Cupre i Škode, automobil se temelji na platformi nazvanoj MEB-Entry. Navodno je u planu i SUV verzija.

VW ID.1

Vodstvo VW-a već je potvrdilo model za oko 20.000 eura. Model bi se mogao nazvati ID.1, ali uprava tvrtke također je pokazala simpatije prema tradicionalnim nazivima modela - tako da bi VW e-Up! također bio opcija. Auto bi trebao biti kraći od četiri metra i natjecati se sa Stellantisovim modelima Citroen e-C3 i Fiat Panda. Automobil će na tržište izaći nakon ID.2, dakle možda 2026. ili 2027. godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.