Početna Magazin 454 pregleda

Najskupljih 59 kilometara u Europi je u Hrvatskoj

AUTOCESTA ZAPREŠIĆ-MACELJ
Vidi galeriju 1/2
Najskupljih 59 kilometara u Europi je u Hrvatskoj Najskupljih 59 kilometara u Europi je u Hrvatskoj

Austrijanci s 51 posto udjela u vlasništvu autoceste Zaprešić-Macelj imaju pravo odlučivanja i donošenja strateških odluka iako i Republika Hrvatska raspolaže sa 49 posto dionica

Autocesta Zagreb-Macelj dio je autocestovne mreže RH i nalazi se u Europskom prometnom koridoru Xa, dio je i Pyhrnske autoceste (Nürnberg-Graz-Maribor, Zagreb…). Unutar mreže europskih cesta nosi oznaku E 59, a u mreži hrvatskih autocesta oznaku A2.

Duga je 59,2 km, počinje čvorom Jankomir, a završava u Maclju, na međunarodnom graničnom prijelazu prema Sloveniji. Uspostavljen je zatvoreni sustav naplate cestarine s dvije čeone naplate i četiri naplatne postaje u čvorovima autoceste.

Veći dio autoceste, od Zagreba do Krapine, izgrađen je prije 1997. - 17 km dionice Zaprešić-Zabok 1991., a 1996. dionica Zabok-Krapina (Velika Ves), duga 16,2 km. Dionica Krapina-Macelj puštena je u promet u svibnju 2007.

AUTOCESTA ZAPREŠIĆ-MACELJ | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Odlukom Vlade Hrvatske od 27. ožujka 2003. godine osnovano je Društvo Autocesta Zagreb-Macelj d.o.o. za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje autoceste. Ugovorom o koncesiji od 11. srpnja te godine, između RH i Društva kao koncesionara, Društvo je steklo ekskluzivno pravo nad razvojem, projektiranjem, financiranjem, građenjem, upravljanjem i održavanjem autoceste i svih pratećih objekata, postojeće autoceste i postojećih pratećih objekata u trajanju od 28 godina - do 2032.

Ugovorom o upravljanju i održavanju od 29. lipnja 2004., Autocesta Zagreb-Macelj d.o.o. povjerila je upravljanje autocestom Društvu Egis Road Operation Croatia d.o.o. Ono je tvrtka kći francuske 
EGIS ROAD OPERATION SA, koja pripada GROUPE EGIS-u. Ubrzo je djelomično privatizirano po modelu javno-privatnoga partnerstva u kojem RH ima 49, a Pyhrn Concession Holding GmbH 51 posto udjela. Temeljni kapital pri osnivanju Društva iznosio je 60 milijuna, a nakon refinanciranja 2008. godine smanjen na 12 milijuna eura. Trenutno zapošljava oko 140 djelatnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.