Početna Magazin 272 pregleda

Njemačkim autocestama i dalje besplatno

Vinjeta u Njemačkoj
Vidi galeriju 1/2
Njemačkim autocestama i dalje besplatno Njemačkim autocestama i dalje besplatno

Bundestag je sredinom prošle godine odlučio od 1. siječnja 2016. uvesti naplatu autocesta, no Europska komisija ih je za sada pokolebala

Vinjete nisu obavezne od 1. siječnja u Njemačkoj, iako je tako sredinom prošle godine odlučio Bundestag. Dobra je to vijest ponajprije za strance, jer njemački vinjetni sustav bazira se ponajprije na “oporezivanje” svih onih koji ne voze na njemačke registarske oznake. Upravo zbog takve diskriminacije Europska komisija uputila je Nijemcima niz zamjerki te preporuku, čak i naredbu, da je takav sustav naplate autocesta u Europskoj uniji zabranjen.

Očigledno je kako je Njemačka vlada odlučila uzeti predah i još jednom dobrano razmotriti prijedlog koji je cijenu jednogodišnje vinjete za strance odredio na 130 eura, dvomjesečnu na 30, a najjeftiniju – desetodnevnu za najčišća vozila na 10 eura. Tarfini vinjetni sustav u Njemačkoj osmišljen je kao kombinacija vremena korištenja te emisije ispuštanje plinova vozila.

Vinjeta u Njemačkoj | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Zanimljivo je da njemački prijedlog uključuje obavezno plaćanje cesterine za sve prometnice, a ne samo za autoceste. Sve to predloženo je i zbog bojazni od odlijevanja velikog dijela prometa na sporedne ceste. Uz sve to njemački je Parlament donio i odluku da vlasnici auta s njemačkim registarkim oznakama plaćaju jednogodišnju cestarinu u iznosu od 130 eura, ali da im taj iznos ulazi u poreznu osnovicu i koji se po završnom računu može i odbiti. Sve su to bili detalji koji su itekako zasmetali Europsku komisiju i koji za sada nisu implementirani.

Tako će Njemačka još jedno vrijeme biti jedna od rijetkih država u kojoj su autoceste i nadalje besplatne. Alexander Dobrindt, njemački ministar prometa izračunao je da bi se od novih vinjeta moglo utržiti oko 500 milijuna eura godišnje, s obzirom na to da oko 170 milijuna vozila iz inozemstva godišnje prometuje Njemačkom. Zakon o vinjetama bio je kamen spoticanja između koalicijskih partnera bavarskog CSU-a i većeg partnera CDU-a. Sestrinska partnerica stranke Angele Merkel ipak je progurala odluku u koalicijski sporazum vlade.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.