Početna Magazin 3579 pregleda

Kad je sigurnost na prvome mjestu: Ovo su najbolji blindirani auti

Blindirana vozila
FOTO: BMW

Ponuda serijski blindiranih automobila nije velika, no postoje tvrtke koje se bave upravo takvom pripremom šire palete vozila

Koenigsegg pokrenuo suradnju s nekadašnjim Saabom ŠVEDSKA Koenigsegg pokrenuo suradnju s nekadašnjim Saabom

Moderni automobili napravljeni su iz tankoga lima i stakla, ali bez obzira na to dovoljno su sigurni za svakodnevne potrebe prosječnoga čovjeka. No mnoge utjecajne osobe ponekad trebaju blindirano vozilo koje će im pružiti puno veću sigurnost i zaštiti ih od mogućih napada vatrenim oružjem. Stoga smo istražili koji proizvođači nude već serijski blindirana vozila pa da ne morate ići na njihovo daljnje modificiranje. 

 

Mercedes-Benz S-Guard

Iako izgleda kao i serijska S-klasa, ispod karoserije se krije mreža od iznimno izdržljiva čelika i suvremenih keramičko-kompozitnih materijala. Specijalni prozori također imaju posebnu strukturu koja osigurava zaštitu od različitih streljiva. Takva kombinacija dobro štiti putničku kabinu, a za slučaj eksplozija ili dima, u unutrašnjost su postavljeni sustavi za svježi zrak i gašenje požara. No sve to otežava automobil, stoga je Mercedes pripremio posebnu seriju S-Guard osovina, kočnica i ovjesa. 

Blindirana vozila | Author: Mercedes-Benz foto: Mercedes-Benz

 

Range Rover Sentinel

Land Roverova specijalna divizija još je davno započela proizvodnju oklopnih vozila, a najpoželjniji je Range Rover Sentinel. Ovaj SUV je dizajniran da izdrži najgore napade pa zadovoljava VR8 standarde protiv balističkih prijetnji, odnosno može izdržati razne oklopne probojne metke i eksplozije granata DM51.

Opremljen je oklopnom ćelijom koja je izrađena iz čelika iznimno jake čvrstoće, višeslojnim staklom za zaštitu privatnosti, ispušnim otvorom koji je zaštićen od neovlaštena otvaranja, samozatvarajućim spremnikom goriva, pomoćnim baterijama i dodatno koristi gume 'run-flat'. Najveći Range Roverov adut je upravo njegova 'sposobnost' na različitim terenima. 

Blindirana vozila | Author: Land Rover foto: Land Rover

 

Audi A8 L Security

Iako je Audi prošle godine predstavio potpuno novu A8-icu, pri kupovini blindiranih vozila trenutno možete dobiti samo stariju seriju. Bez obzira na to, A8 L Security se pokazao vrlo popularnim zahvaljujući svojoj sposobnosti da pomiješa suptilnu i poslovnu estetiku s vrhunskim sigurnosnim mjerama.

Sigurnosna ćelija za putnike izrađena je iz tkanine od aramida, specijalnih aluminijskih legura i čeličnog oklopa vrućeg oblika, koji nude zaštitu klase VR9 bez dodatne mase. Ostale značajke uključuju oklopnu komunikacijsku kutiju u prtljažniku, interfon, selektivno otključavanje vrata, sustave za izlaz u slučaju nužde, sustave za gašenje požara i sustav za svježi zrak u nuždi.

Blindirana vozila | Author: Audi foto: Audi

 

BMW X5 Security Plus

Zahvaljujući vlastitim proizvodnim procesima, BMW može integrirati zaštitne materijale u X5 bez mijenjanja izgleda ili pogona originalnoga modela. BMW X5 Security Plus pruža sigurnost protiv otmice, metaka različitih vatrenih oružja, od pištolja do Magnuma ili AK47. Osim toga, tu su i samozatvarajući spremnik goriva i zaštita od snažnih udaraca. 

Blindirana vozila | Author: BMW foto: BMW

 

Rezvani Tank

Kalifornijski proizvođač superautomobila Ferris Rezvani nadmašio je samoga sebe ovim impozantnim tenkom na četirima kotačima. Baziran je na Jeepu Wrangleru, a pogoni ga osnovni 3,6-litreni motor V6 ili pak opcijski SRT-ov 6,4-litreni motor u konfiguraciji V8, koji razvija 500 KS. 

Iako Rezvani izgleda kao vojno vozilo, može se registrirati za cestovnu upotrebu, a neke njegove značajke su balistički oklop, neprobojno staklo, samozatvarajući spremnik goriva napravljen iz kevlara, specijalne gume proizvedene za vojsku i 'night-vision'.

Blindirana vozila | Author: Rezvani foto: Rezvani

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.