Početna Magazin 483 pregleda

Preko plug-in hibrida do potpuno električnih automobila

ZELENA TEHNOLOGIJA
Vidi galeriju 1/2
Preko plug-in hibrida do potpuno električnih automobila Preko plug-in hibrida do potpuno električnih automobila

Električni automobili se u SAD-u bolje prodaju od plug-in električnih hibrida. Stručnjaci predviđaju kako će za pet do deset godina plug-in električni hibridi u ‘staro željezo’

Zanimljivo je pratiti prodaju alternativnih pogona na tržištu SAD-a. Trenutačno se puno bolje prodaju elektroautomobili u odnosu na plug-in električne hibridne automobile. Dakle 100% EV bolje prolaze kod kupaca u odnosu na PHEV. Da možda malo i objasnimo terminologiju koja se koristi u svijetu. Tako izraz 100% EV se odnosi na električne automobile, odnosno elektromobile, koji za svoj pogon koriste samo ugrađeni elektromotor i bateriju kao izvor struje, koja se u stanju mirovanja puni iz kućnog strujnog priključka.

S druge strane PHEV je kratica pojma ‘plug-in hybrid electric vehicles’ odnosno plug-in hibridno električno vozilo, koje kao glavni pogon ima klasičan motor na unutrašnje izgaranje i pripomoć elektromotora s baterijom malog kapaciteta i malog dosega vožnje samo na struju, ali se ta baterija tijekom vožnje može dopunjavati strujom koju proizvodi motor s unutrašnjim izgaranjem ili se baterija može puniti dok vozilo miruje priključkom na strujnu mrežu. U biti plug-in hibridno električno vozilo je zamišljeno kao prelazna faza prilagođavanja cijene tehnologije, a i prihvaćanja kupaca, s klasičnih automobila, koji koriste samo motore na unutrašnje izgaranje, na čiste električne automobile.

ZELENA TEHNOLOGIJA | Author: calcars.org foto: calcars.org

Na tržištu SAD-a su trenutačno najpopularniji električni automobili (100% EV) Nissan Leaf i Tesla Model S. S druge strane tipični predstavnik PHEV-a je automobil Chevy Volt. Postavlja se pitanje koliko je mudra odluka nekih proizvođača autombila koji su sve karte bacili na usavršavanje PHEV vozila, jer najnovija istraživanja ukazuju kako će efikasnost i upotrebljivost čistih električnih automobila u narednih 5-10 godina postati puno prihvatljivija, kako dosegom tako i nabavnom cijenom, čime se iz ‘igre’, odnosno prodaje, izbacuju PHEV automobili koji bi tako izgubili tržište, a visoka ulaganja u njihov razvoj učinili promašajem i financijskim gubitkom. Očito, barem za sada, struja polako osvaja tržište SAD-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.