Početna Magazin 48 pregleda

Prvi sudar Googleovog autonomnog automobila s ozljedama putnika

GOOGLE SELF-DRIVING AUTO

I taj je dan došao. U 14. po redu sudaru Googleovog autonomnog vozila prvi se put dogodilo kako su putnici u njemu pretrpjeli ozljede. No, i ovaj put Google self-driving auto nije bio kriv

Bilo je samo pitanje vremena kada će se to uistinu i dogoditi u realnosti. Ameri bi rekli - 'Here we go again!'. Automobili koji sami voze, odnosno, self-driving ili autonomni automobili ili samovozeći automobili sve su pristuniji u realnom prometu, a uz pojedine proizvođače automobila na tom području najaktivniji je Google. Sa sve većim brojem autonomnih vozila u redovitom prometu sve je i veći broj sudara u kojima takva vozila sudjeluju, a sada se prvi put u povijesti desilo da Googleov self-driving automobil sudjeluje u prometnom sudaru u kojemu su putnici zadobili ozljede.

Google samovozeći automobil (Lexus SUV kao na fotografiji) imao je sudar 1. srpnja 2015. i to na mjestu Mountain View (Kalifornija) nedaleko od tvrtkinog sjedišta. U njemu su bila tri Googleova namještenika i pretrpjeli su lakše bolne ozljede vrata i leđa. To je 14. sudar Googleovog automobila u proteklih 6 godina. Čak šest od tih sudara desila su se u zadnjih pet mjeseci. Kao i u svim dosadašnjim sudarima Google je rekao da su za sudar krivi vozači drugih vozila.

Sudar se desio ovako – Bilo je zeleno na semaforu, gust promet, pa su tri vozila među kojima i Googlov self-driving kočili i zaustavili se u svom voznom traku. Dok je Googleovo autonomno vozilo nepomično stajalo u njegov bok se brzinom od 30 km/h zabilo drugo vozilo koje uopće nije kočilo. Google je izjavio kako je do sada njegova flota od 25 autonomnih vozila odvezla više od 3,5 milijuna kilometara (uključujući i kad su ih vozili vozači) i kako su do sada bili upleteni u 14 manje važnih sudara. Google posebno želi istaknuti kako ni za jedan sudar nije bilo krivo njihovo autonomno vozilo. No, velika večina ne vjeruje da jednom do njega i neće doći, samo je pitanje kada!

Već su se do sada vodile mnogobrojne diskusije i postavljalo se pitanje tko je odgovoran ako automobil koji sam vozi bude u krivu i isključivi krivac za prometnu nesreću, sudar. Srećom smrtnih lučajeva još do sada nije bilo, ali to sve otvara Pandorinu kutiju i velike moralne, ali prije svega pravne posljedice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.