Početna Magazin 35 pregleda

Šapatom pade Zakon o mladim vozačima

Zakon o mladim vozačima
Vidi galeriju 1/5
Šapatom pade Zakon o mladim vozačima Šapatom pade Zakon o mladim vozačima Šapatom pade Zakon o mladim vozačima Šapatom pade Zakon o mladim vozačima Šapatom pade Zakon o mladim vozačima

Registarskim se pločicama cijela država bavila 77 tjedana, a o temi koja je 7 godina tištila mlade samo 7 dana i to u najužem krugu privilegiranih. Više o svemu u novom broju Auto starta koji je od danas na svim kioscima...

U članku 221. stavci 3. i 4. brišu se! Ovo je rečenica iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti u prometu, koja je neprimjetno prošla sve do Sabora. Ministarstvo unutarnjih poslova još je početkom godine pripremilo prijedlog novina, a najvažnija je ona koje se krije upravo u navedenim stavcima. Sve dok pišem ovaj uvodnik nitko nije razotkrio da to ne znači ništa drugo nego da je Zakon o mladim vozačima pao! Bez prave javne rasprave. Zamislite, ona je objavljena na oglasnoj ploči u travnju s naznakom da traje samo sedam dana.

Zakon o mladim vozačima | Author: Auto start foto: Auto start

Nakon diskriminacije i omolovažavanja najpotentnije skupine naših građana dogodilo se ono što se moralo dogoditi najkasnije 1. srpnja 2013. Kad već nismo sami mogli organizirati ravnopravno društvo učinila je to Europska unija koja nas je naprosto direktivama prisilila da usvojimo najviše standarde zajedice u kojoj bi građani svih 28 država trebali biti jednaki.

Zakon o mladim vozačima | Author: Auto start foto: Auto start

Tako bar stoji u obrazloženju MUP-a koje je dostavilo Vladi. Milanovićevi ministri krajem travnja izglasali su sve predložene izmjene, a ne samo onu o starijim od 65 godina koji više ne moraju na liječnički, a što je jedino većina medija prenijela. Rigidni zakon o mladim vozačima tako je šaptom pao, jer sabornici nisu ništa drugo nego produžena ruka vladajuće koalicije. Najvjerojatnije s prvim danima Auto starta na kioscima i oni će potvrditi neminovno. Izvjesno je kako će i njima promaknuti spretno upakirana jednostavna rečenica koja se poigrala sa sudbinama najmanje pola milijuna mladih ljudi.

Zakon o mladim vozačima | Author: Auto start foto: Auto start

Koliko li je samo nesreće i nepravdi naneseno ljudima koji u početku svog aktivnog radnog života nisu mogli ostvariti temeljna prava, koliko li je samo egzistencija, a i zadovoljstva bilo zakinuto... Koliko li su samo tinte brojni suci, a najviše oni ustavni, prolili da bi branili nešto što se braniti ne da. Kad imaš vlast sve je moguće. Dokaz da je crno moguće proglasiti bijelim, a lijevo desnim je i nakaradna pravna tvorevina koja je pala sa samo jednom prostom rečenicom. Pravda je spora, no dostižna. Jednako kao što ne postoje mladi i stari, nego samo loši i dobri vozači. No, nismo mi u Hrvatskoj usamljeni u produkciji gluposti i podvala. Ostali smo bez hard testnog ASX na Phyrinskoj autocesti, pred austrijskom granicom.

Zakon o mladim vozačima | Author: Auto start foto: Auto start

Bio je petak, 13. travnja. U 20.13 se začula škripa naših kočnica... Zaustavili smo se nedaleko od auta koji su sudjelovali u nesreći. Nažalost, vozač iza nas pošteno nas je autom naprašio po stražnjem dijelu. Ništa neobično, sve do sutradan. Njemački "handleri" namjerno su uništili unutrašnjost razbijenog ASX-a kako bi dobro zaradili na ostalim dijelovima olupine - motoru, mjenjaču, xenon svjetlima... Osiguranje ionako plaća totalnu štetu. Da se to dogodilo na Balkanu – ništa novoga, no u uzoritoj Njemačkoj? Da, jednako kao i s vozačima; ne postoje Balkanci i Europejci, postoje samo dobri I loši ljudi.

ŠTO JE JOŠ NOVOGA U NOVIM PROMETNIM PROPISIMA:

Mladi i dalje ne smiju piti alkohol i voziti.

Na auto cesti i dalje ne smiju voziti 130 već 120 km/h…

Kazne više nećete plaćati za onoga kome ste prodali vozilo.

Stariji od 65 godine više ne moraju na liječnički.

Sve o novim prometnim propisima, baš kao i cijeli dossier o sedam godina nanošenja nepravdi najpotentnijem dijelu građana pročitajte u NOVOM AUTO STARTU.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.