Početna Magazin 371 pregleda

Upalila vam se 'Check engine' lampica za provjeru motora? Što učiniti?

FOTO: Canva

Ova lampica reagira na probleme u motoru i nepravilnosti u emisijama štetnih tvari

Kontrolna lampica motora "Check engine" izgleda isto u svakom automobilu. Žute je boje i podsjeća na grubo stilizirani motor. To što nakratko svijetli kad upalite motor potpuno je normalno i nema razloga za brigu. Kratko treptanje služi samo za provjeru radi li ispravno. Međutim, ako se ova lampica ne ugasi nakon pokretanja motora ili se upali tijekom vožnje, možda postoji problem. Povremeno paljenje lampice također je pokazatelj kvara. 

Author: Canva foto: Canva

Ova lampica reagira na probleme u motoru i nepravilnosti u emisijama štetnih tvari. U principu, vrlo različite komponente, pa čak i nekoliko njih istovremeno mogu biti u pitanju, čak i ako se prikazuje samo jedna greška. Senzori kao što su lambda senzori i senzori protoka zraka aktiviraju lampicu kada otkriju vrijednosti izvan dopuštenog raspona. Propuštanja u usisnom ili ispušnom sustavu također mogu dovesti do poruke o pogrešci.

Author: Canva foto: Canva

Ako lampica za provjeru motora treperi ili se ne gasi, svakako slijedite odgovarajuće upute u uputama za uporabu vašeg vozila. Ni pod kojim okolnostima ne smijete zanemariti poruku o pogrešci, nego odmah otiđite u najbližu radionicu. U pravilu, zvati vučnu službu nije potrebno. Međutim, automobil treba voziti samo pažljivo i ne dalje od najbližeg servisa. 

Kako bi se otkrio problem, zaposlenik u radionici prvo očitava memoriju grešaka. Ova usluga je relativno jeftina i traje otprilike 30 minuta. Stoga se često može provesti spontano bez dogovaranja termina u servisu. 

Author: Canva foto: Canva

Kratko paljenje lampice za provjeru motora prilikom pokretanja nije razlog za zabrinutost, već se radi o provjeri sustava. Ako se lampica ne ugasi nakon pokretanja, ne može se isključiti izravna opasnost za motor. Samo kvalificirani serviser može točno utvrditi uzrok kvara i tako spriječiti ozbiljna oštećenja motora ili neadekvatno pročišćavanje ispušnih plinova. Stoga biste trebali odmah otići u radionicu i voziti što nježnije. Upaljena "Check engine" lampica također može biti razlog za pad na tehničkom pregledu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.