Početna Moto 2910 pregleda

Ginu dvostruko češće nego ostali u prometu

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu
FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

Mnogi će se pobuniti, ali policija i statistika kažu kako su motociklisti jedna od najnediscipliniranijih kategorija na našim cestama

 

Zaljubljenici u vožnju mopedom i motociklom nestrpljivo čekaju povoljnije vremenske prilike ne bi li svoje 'ljubimce' izvezli na prometnice, a najnestrpljiviji već imaju popriličnu kilometražu. Nažalost, nekoliko ih je već poginulo i još više ozlijeđeno. A ukupno je do 16. travnja poginuo 61 sudionik u cestovnome prometu.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Igor Šoban/PIXSELL foto: Igor Šoban/PIXSELL

Učestalost smrtnog stradavanja vozača ove kategorije vozila i njihovih suputnika, ukazuje policija, više je nego dvostruko veća u odnosu na sudionike ostalih prometnih nesreća. Štoviše, kaže policija, a mnogi će se motociklisti pobuniti, kako su motociklisti jedna od najnediscipliniranijih kategorija sudionika u prometu, '...što se iskazuje kroz grubo kršenje prometnih propisa, vožnju prije stjecanja prava, vožnju bez zaštitne kacige, vožnju neispravnih, tehnički nepregledanih i neosiguranih vozila i sl.?

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Marko Jurinec/PIXSELL foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Tijekom 2017. godine dogodilo se ukupno 2526 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, što je u odnosu na prethodnu 2016. godinu (2352 nesreće) povećanje za 174 nesreće ili 7,4 %. Njih 1321, odnosno 52,3 %, prouzročili su upravo motociklisti.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Lani je poginulo 50, odnosno 2 sudionika ili 4,2 % više u odnosu na 2016. godinu kada je bilo 48 poginulih. Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u 9 % svih nesreća, međutim broj poginulih u ukupnome broju stradalih osoba čini 13,5 %, navela je policija. Od ukupnoga broja nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima u 2017. njih 9,8 % nije koristilo zaštitnu kacigu, kaže neumoljiva statistika.

Motociklisti ginu dvostruko češće nego ostali u prometu | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

 

Apel mopedistima i motociklistima, ali i roditeljima

Unatoč brojnim prijašnjim apelima i pozivima da se više pažnje posveti sigurnosnom aspektu vožnje ovih vozila, slab je njihov odjek u motociklističko-mopedističkoj populaciji. Stoga policija iznova apelira na mopediste i motocikliste da '... se kreću propisanom brzinom, odnosno da ju prilagode uvjetima na kolniku, da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana odnosno vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu i tijekom vožnje da obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama, kada ublažava njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.!

Kamere za brzinu USKORO Stižu kamere koje otkrivaju korištenje mobitela u vožnji

Također, policija apelira na roditelje da, prije kupnje mopeda i motocikla, poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkoga pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi mladi bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ducati Panigale V4 0-250 km/h VIDEO: Ovako novi Ducati Panigale V4 'nestvarno' ubrzava

 

Prekršajne sankcije

Prekoračenje dopuštene brzine – ovisno o tomu koliko je prekoračenja, novčane kazne od 300 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, uza, za najveća prekoračenja brzine, određivanje do 3 negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole,

Nekorištenje zaštitne kacige – novčana kazna je 1000 kuna; osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako uza se nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi,

Nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto – novčana kazna 300 kuna,

Upravljanje mopedom ili motociklom bez položena vozačkog ispita – novčana kazna 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana,

Upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana – novčana kazna 2000 kuna,

Upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana – novčana kazna 700 kuna,

Vožnja s neupaljenim kratkim svjetlima – novčana kazna 300 kuna, uz napomenu da na mopedima i motociklima za vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

 

Nesreća ŠOKANTNO VIDEO: Ostavio auto nasred ceste i uzrokovao stravičan kaos
 


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.